Preview Interviews

50 inspirerende persoonlijkheden

Marijke Roseboom

Directeur & Eigenaar - Ro-Ad arbodienstverlening

Voor Marijke Roseboom, verpleegkundig specialist, ‘Don Quichot’ en directeur-eigenaar van Ro-Ad arbodienstverlening, is het de heilige graal om dezelfde positie te bereiken als een bedrijfsarts, alleen dan zonder de bijbehorende titel. Het belangrijkste advies kreeg zij van haar moeder die zei: “Marijke, blijf altijd vechten voor je positie en waar je in gelooft.” Als ik kijk welke functies Marijke allemaal vervult naast het moederschap en het runnen van een bedrijf als directeur-eigenaar, dan kan het niet anders dan dat we hier te maken hebben met een powervrouw pur sang. Veel plezier met het lezen van het verhaal van deze boeiende en kleurrijke vrouw.

Ineke Hurkmans

Multipreneur & Eigenaar - o.a. Jump Movement

In het kloppend hart van het oude Eindhoven ontmoet ik Ineke Hurkmans. Ik zeg met nadruk ‘oud’, omdat zij samen met zevenhonderd ondernemers een kantoor heeft in een van de oude Philips-fabrieken, die gelukkig weer een nieuwe bestemming heeft gekregen. Na een kruip-sluiproute kom ik bij het sfeervol ingerichte kantoor van Ineke de multipreneur, onder andere oprichter van Jump Movement en IamNL. Als je Ineke ooit ontmoet hebt, dan zul je het met me eens zijn dat zij een kleurrijk en maatschappelijk betrokken mens en ondernemer is. In dit interview laat ik je op vele vlakken kennismaken met deze boeiende persoonlijkheid.

Ineke Hurkmans

Multipreneur & Eigenaar - o.a. Jump Movement

In het kloppend hart van het oude Eindhoven ontmoet ik Ineke Hurkmans. Ik zeg met nadruk ‘oud’, omdat zij samen met zevenhonderd ondernemers een kantoor heeft in een van de oude Philips-fabrieken, die gelukkig weer een nieuwe bestemming heeft gekregen. Na een kruip-sluiproute kom ik bij het sfeervol ingerichte kantoor van Ineke de multipreneur, onder andere oprichter van Jump Movement en IamNL. Als je Ineke ooit ontmoet hebt, dan zul je het met me eens zijn dat zij een kleurrijk en maatschappelijk betrokken mens en ondernemer is. In dit interview laat ik je op vele vlakken kennismaken met deze boeiende persoonlijkheid.

Mounia Houari

Directeur & Eigenaar - Groei-IT

Voor het interview met Mounia Houari word ik uitgenodigd op het kantoor van Motion10 in Rotterdam. Als je een vrouw wil interviewen die op relatief jonge leeftijd veel heeft bereikt, dan moet zo’n interview natuurlijk ook sky high plaatsvinden, op de bovenste etage van het gebouw De Rotterdam. Bij binnenkomst zeg ik: “Wow,” terwijl ik niet weet of ik dat zeg vanwege het adembenemende uitzicht over Rotterdam of vanwege de energieke en sprankelende persoonlijkheid van Mounia. In dit interview neem ik je mee op reis door het boeiende leven van Mounia, de hr-directeur, vlogger, blogger, trainer, moeder en public speaker. Uiteraard ben ik benieuwd of je het interview kunt lezen zonder één keer ook ‘wow’ te denken.

Bas Licher

Directeur & Eigenaar - RaVisie

De persoon Bas Licher is moeilijk in een paar woorden te omschrijven. Ik heb Bas leren kennen via mijn partner, die haar opleiding tot NLP Practitioner en NLP Master Practitioner heeft afgerond bij het trainingsinstituut RaVisie. Sommige mensen lijken heel kleurrijk, maar blijken na vijf minuten helemaal niet zo kleurrijk te zijn. Ik heb het dan over een kleurrijke verpakking. Bij Bas is dit totaal anders: als Bas begint met praten, dan vind je het bijna zonde om hem te onderbreken voor het stellen van een vraag. Een belangrijke NLP-vooronderstelling is “de kaart is niet het gebied” en dit is absoluut van toepassing op Bas. Ik nodig je uit om je al lezend te laten verrassen.

Patty Knoops

Oprichter - Kijk Haar!

Patty Knoops, de oprichter van Stichting Kijk Haar!, heeft – voor ze deze stichting in 2015 oprichtte – jarenlang in het topsegment van de recruitmentindustrie gewerkt. Uiteindelijk is ze haar gouden kooi uitgevlogen en is ze zich als ondernemer in gaan inzetten om 50-plusvrouwen weer terug in het arbeidsproces te begeleiden via training en coaching. Zij gelooft er heilig in dat iedere organisatie een mix van denkers en doeners nodig heeft. Patty zie ik als een denkende doener met een enorme drive en een passie voor haar doelgroep. In 2016 won deze bijzondere ondernemer en superondernemend mens de Libelle Ster voor het Kijk Haar!-initiatief.

Mariska Komproe

Directeur & Eigenaar - TalentCoach

Ik ben benieuwd wat jouw beeld is van Mariska Komproe na het lezen van het interview. Zelf heb ik haar mogen ervaren als een slimme, recalcitrante, gepassioneerde en maatschappelijk betrokken ondernemer, die heerlijk puur en direct is. Het is niet voor niets dat zij door haar netwerk werd gevraagd om mee doen aan het groeiprogramma van het Oranje Fonds: dat vond haar daar een geschikte kandidaat voor. Als je bij dit Fonds door de ballotage komt, dan heb je serieuze potentie. Mariska heeft een enorme sociale drijfveer. Vroeger op school kwam ze al op voor kinderen met wie het niet zo goed ging of die een beetje gepest werden. Nu is Mariska een bijzondere vrouw met een bijzondere missie in haar leven, die lekker stevig met haar pootjes in de Amsterdamse klei staat.

Rob Mes

Verbinder & Influencer

Deze rasverbinder met het hart op de juiste plaats behoeft geen introductie, want wie een LinkedIn-profiel heeft en dit profiel regelmatig opent, weet wie Rob Mes is. Om de overgang naar het interview soepel te houden zal ik hem toch kort introduceren. Na een lange, succesvolle carrière bij de Belastingdienst besloot deze gepassioneerde verbinder niet achter de geraniums te gaan zitten, maar als digitale kruiwagen belangeloos zijn rol te pakken in het veld van werkzoekenden. Met meer dan 106.000 volgers op LinkedIn slaat hij de brug tussen werkzoekenden die moeite hebben om hun plek te vinden en de werkgevers in Nederland. Wat begon met het helpen van een buurjongen die zonder werk kwam te zitten, is uitgegroeid tot wat het nu is. Kortom, Rob is een slimme vent met een groot hart, die zonder dat dat oorspronkelijk de bedoeling was, is uitgegroeid tot een influencer en dé verbinder op LinkedIn.

Maurits Groen

Multipreneur & Medeoprichter - WakaWaka

De kortste omschrijving van Maurits Groen is ‘multipreneur in duurzaamheid met ballen en visie’. Wie in Nederland heeft er nu het lef om een tweede hypotheek op zijn huis te nemen om het project van Al Gore financieel te kunnen rondbreien? Voor de man die al van jongs af aan met duurzaamheid bezig is, was het een soort heilige missie dat de boodschap van Al Gore, “An Inconvenient Truth”, zou gaan landen in de Nederlandse maatschappij. Hij heeft er dan ook voor gezorgd dat het boek van Al Gore vertaald werd en dat de film in Nederland gedistribueerd kon worden. Deze kleurrijke en maatschappelijk betrokken ondernemer pakte zo het momentum om het vliegwiel van de energietransitie een slinger te geven.

Wouter Volkeri

Directeur & Eigenaar - GroeiBuddy

Niets is wat het lijkt in het leven. Als ik uit de lift stap op de 42e etage van het gebouw De Rotterdam, word ik begroet door een bijzonder vriendelijke en relaxed ogende Wouter Volkeri, die het interviewestafettestokje overgedragen heeft gekregen van zijn collega Mounia Houari. Genietend van een uitstekende espresso en het mooie uitzicht beginnen we aan het interview. De espresso was heerlijk en het uitzicht is prachtig, maar het echte genieten begint pas op het moment dat Wouter begint te praten over zijn werk als strategisch Business Intelligent (BI)-consultant bij Motion10, over hoe hij in het leven staat en als hij zijn visie geeft op mens en organisatie. Ik wens je heel veel plezier bij het lezen van het interview met deze inspirerende Rotterdamse Zeeuw.

Laamia Elyounoussi

Directeur & Eigenaar - Schone Zaak!

Een van haar beste vriendinnen noemt haar een vrijheidsstrijder en rolmodel. Voor ik aan het interview begon, zag ik Laamia Elyounoussi als een relaxte zakenvrouw die stevig met haar Marokkaanse voeten in de Rotterdamse klei staat. Het eerste wat me opvalt als ik het kantoor van Schone Zaak! binnenstap, is het ontbreken van hokjes. Niemand hier heeft een eigen kantoor, dus directeur Laamia zit, net als alle andere medewerkers, in een grote open ruimte, die meer de sfeer heeft van een gezellige huiskamer. Dit knusse beeld werd nog versterkt door de hond van Laamia, die lekker rondbanjert in deze sfeervolle kantoorambiance. Voor Laamia staat de mens centraal en dan met name de mens die in onze maatschappij gepasseerd wordt op de arbeidsmarkt, omdat hij bijvoorbeeld als migrant of vluchteling een taalachterstand heeft. Het interview levert een mooi beeld op van een vrouw met pit, passie en een prachtige droom. 

Jan Gerritsen

President & COO - Taylor Protocols Europe

Jan Gerritsen, eigenaar van het bedrijf Bewustmakers bedrijfsstrategen, en president en COO van Taylor Protocols Europe, heb ik leren kennen tijdens een editie van het Rotterdams Ondernemersontbijt. Voor ik met hem in gesprek kwam, dacht ik: ‘Dit is gewoon een rustige ondernemer uit het oosten van het land.’ Dat hij uit het oosten kwam, dat had ik natuurlijk allang gehoord. Maar eenmaal in gesprek kwam ik er al snel achter dat deze rustig ogende man en oud-topsporter een ondernemer is met een interessant verhaal. Als je zijn verhaal leest, dan kom je er al snel achter dat er mooie parallellen zijn tussen topsport en succesvol zijn als ondernemer.

Judith Littel

Eigenaar & Managing Director - Promax

Er zijn heel veel vrouwen die de powervrouw in zich hebben, alleen laten niet alle vrouwen hun power zien vanuit hun vrouw-zijn. Judith Littel is echter een supervrouwelijke powervrouw met passie. Om directeur-eigenaar te zijn van een gerenommeerd IT-bedrijf moet je stevig in je schoenen staan. Of moet ik zeggen: stevig in je pumps? Het maakt Judith niet uit: platte schoenen of pumps. Op een open en vriendelijke wijze straalt ze een enorme power uit. Deze vrouw, voor wie stoppen geen optie is, heeft een indrukwekkend pad afgelegd om te komen waar ze nu staat. Het is in mijn optiek dan ook bijna onmogelijk om niet geïnspireerd te raken door deze prachtige vrouw met het hart op de juiste plaats.

Eric Houtman

Oprichter - InterGarant Groep

De interessantste ontmoetingen ontstaan als je naar de garderobe loopt na een netwerkevent of in de trein terug van een beursbezoek. Zo ook deze keer. Ik was uitgenodigd voor een boekpresentatie van het boek “Verschil” over het leven van Master NLP-trainer Ben Licher, geschreven door Linda Klaver. Na de officiële presentatie van het boek raakte ik in gesprek met Eric Houtman, de partner van Linda. Eric is oprichter en directeur van InterGarant Groep, een adviesbureau voor de fysieke leefomgeving. Deze boeiende man en vrije geest is opgegroeid in een omgeving waarin ooms, opa en grootvaders allen slagers waren maar hij heeft zelf nooit de ambitie gehad om slager te worden. Er wordt vaak gesproken over een ‘growth mindset’ en een ‘fixed mindset’, maar deze man heeft een innovatiemindset.

Niels van Lingen

CEO - ThermIQ

In zijn kantoor op een bedrijventerrein in Schiedam ontmoet ik Niels van Lingen en zijn kantoorgenoot, Kun de hond. Ook al vindt Niels zichzelf gesloten, toch voel ik me direct op mijn gemak, al vanaf het moment dat ik zijn kantoor binnenstap. Natuurlijk kon ik op dat moment nog niet helemaal bevroeden dat deze bevlogen man met een visie zo’n mooi verhaal zou hebben. Maar ja, als Maurits Groen het interviewestafettestokje aan iemand overhandigt, dan moet het wel een bijzonder mens zijn. Persoonlijk kan ik je melden dat de wereld er een stuk fraaier uit zou zien als er meer ondernemers zouden zijn die zoals Niels in de wedstrijd stonden. Niels kon op de rijdende trein van zijn vader stappen, die stopte met zijn succesvolle transportbedrijf, maar hij koos voor ‘People Planet Profit’.

Lisette Goes

Directeur & Eigenaar - ColourBusiness

Er zijn vrouwen die pas kleurrijk blijken te zijn op het moment dat ze beginnen te praten en er zijn vrouwen die in alle opzichten kleurrijk zijn. Lisette Goes behoort tot die laatste categorie. Met haar bedrijf ColourBusiness helpt zij vrouwelijke ondernemers met de ambitie om te groeien aan meer zichtbaarheid en een fantastische uitstraling. Nu is kleur wel een belangrijk onderdeel van haar business, maar dan nog is het geen vanzelfsprekendheid dat je ook een kleurrijke persoonlijkheid bent. Meer dan dit ga ik nog niet verklappen. Dus lees het interview en oordeel zelf.

Wilma Broeseliske

Directeur & Eigenaar - Faith in Company

Wilma Broeseliske was van jongs af aan al zeer ondernemend, nieuwsgierig en leergierig. Als je één afstudeerscriptie moest maken, maakte Wilma er twee. Voor zij de sprong maakte naar het ondernemen, heeft ze eerst in het onderwijs gewerkt en een aantal functies vervuld bij de Rabobank. In haar optiek kun je ook in loondienst ondernemend zijn. Hoewel ze diep van binnen de ondernemende mens aan de deur hoorde kloppen, durfde ze in eerste instantie gewoonweg de sprong niet te maken. Denk daarbij aan de gouden ketting en de zekerheden van loondienst. In 2011 heeft ze na heel wat jaren in loondienst toch besloten de stap naar het ondernemerschap te wagen. Inmiddels is ze nu al bijna tien jaar in business met haar bedrijf Faith in Company.

Miriam Notten

Managing Consultant - La Red

Het was een feest om Miriam Notten, oprichter en eigenaar van La Red, te mogen ontmoeten. Deze netwerkgoeroe van Nederland valt direct op door haar relaxte uitstraling en haar geweldige, kleurrijke cowboylaarzen. Ik dacht dat ík al een hoger niveau van netwerken hanteerde, maar Miriam is de eerste persoon die me echt de essentie van netwerken en netwerkend werken duidelijk maakte. Deze vrouw, die in het verleden beslissingen nam via checklistjes, heeft op een gegeven moment het roer finaal omgegooid. Ze begon hiermee door een jaar lang in de ‘ja-zegmodus’ te stappen en anders tegen het begrip ‘bezit’ aan te kijken. Tot slot, als Arjen Lubach een belangrijk deel van zijn uitzending “Zondag met Lubach” wijdt aan een rapport dat La Red samen met onderzoeksbureau Panteia had opgesteld over hoe vrouwen kunnen navigeren naar de top: dan weet je als vrouw en als ondernemer waar Abraham de mosterd haalt.

Caroline Schoenmakers

Mede eigenaar - Salesrecruiters

Toen Caroline Schoenmakers in 2008 solliciteerde op een functie bij Salesrecruiters, had ze niet kunnen bedenken dat zij directeur en mede-eigenaar zou worden van dat mooie en toonaangevende recruitmentbureau. Caroline is een salesdier in hart en nieren, die haar bedrijf runt zoals een moeder een gezin runt. Daarnaast is zij een geboren coach, die snapt dat er heel veel raakvlakken zijn tussen sales en coaching. Als je meer wil weten over wie Caroline is en wat haar drijft in het leven en in business, dan nodig ik je uit tot het lezen van dit interview.

Jan-Henk Bouman

Oprichter - Fountainheads

Mensen die in sync zijn met hun kern herken je bij wijze van spreken van grote afstand. Deze mensen zijn helemaal zen, zonder zweverig te zijn. Maar heb je weleens een stuiterballetje gezien dat helemaal zen is? Als het antwoord ‘nee’ is, dan moet je zeker naar een van de optredens die Jan-Henk Bouman geeft, samen met zijn compagnon Wim van Rooijen van The Fountainheads. In zo’n theater voorstelling laten zij hun publiek nadenken over het waarom van hun onderneming. Of je leest het interview met deze inspirerende ondernemer. Waar een ander stopt, gaat Jan-Henk door om de essentie aan te tikken. “Als stoppen geen optie is, dan is doorgaan geen keuze,” is een veelgebruikte quote van Jan-Henk. Als je wilt weten waarom deze quote zo belangrijk is voor hem, dan nodig ik je uit om dit interview met deze vrije geest te lezen.

Anoesjka Imambaks

Executive Director - Venture Café Rotterdam

Naast executive director van het Venture Café Rotterdam is Anoesjka Imambaks eigenaar en oprichter van Maid at Home. Tijdens haar studietijd wilde zij de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland worden. Hoewel ze jaren als beleidsmedewerker gewerkt heeft in dienst van de Tweede Kamer, is ze uiteindelijk toch een andere kant op gegaan. Deze inspirerende powervrouw combineert haar functie van directeur in loondienst met het verder uitbouwen van haar bedrijf. In haar optiek hoef je niet per se ondernemer te zijn en kan iedereen met een ondernemende houding de wereld veranderen. Als ondernemend mens met een innovatieve mindset spreekt zij liever over ‘innovator’. De veelzijdige visionair Anoesjka heeft voor de maatschappelijke betrokkenheid met haar bedrijf Maid at Home in 2016 de aanmoedigingsprijs gekregen van de organisatie Etnische Zakenvrouwen Nederland. Deze authentieke zakenvrouw heeft mij geraakt met haar verhaal – en jou waarschijnlijk straks ook.

Mieke Boogert & Ariën Kingma

Eigenaren & Oprichters - TweeKracht

Het is bijna onmogelijk om het ondernemersstel Mieke Boogert en Ariën Kingma van TweeKracht kort te introduceren. Het beste kan ik Mieke omschrijven aan de hand van een bepalend moment uit haar leven. Op een dag zat Mieke in haar auto te vloeken en te schelden omdat alles kapotging en ze had op dat moment al bijna niets meer. Ze stond vast op een parkeerplaats en kon nergens heen. Toen ze daar zat, had ze het even helemaal gehad maar op een gegeven moment liet ze het los. Het gekke is dat dit proces ongeveer dertig seconden duurde waarna alles weer werkte. Ze omschrijft haar leven dan ook als een stripboek vol uitdagingen. Deze vrouw heeft zes jaar met bloed zweet en tranen gewerkt aan het kraken van de ‘code’ van menselijk geluk. Ze werkt hier samen met Ariën met hart en ziel aan om dit te laten groeien en om het te verspreiden. Dit is waar ze samen echt energie van krijgen omdat ze er beiden in geloven dat ze zo de wereld beter kunnen maken. In het interview kom je erachter waartoe die dag op een parkeerplaats heeft geleid en welke rol de geboren leider Ariën speelt in het stripboek van Mieke.

Souad El Markhous

Directeur & Eigenaar - aannemersbedrijf De Combi

Het ondernemen zit Souad El Markhous, net als haar vader, in haar bloed. Als zij als kind geen zakgeld kreeg omdat daar thuis geen geld voor was, bedacht ze manieren om zelf geld te verdienen. Als meisje van 19 vluchtte ze vanuit Marokko naar Nederland. Eenmaal in Nederland klom ze op van schoonmaakster van een aannemersbedrijf, tot directeur-eigenaar van hetzelfde bedrijf. Na het lezen van haar verhaal zal het je niet verbazen dat de naam Souad ‘geluk’ betekent. Laat je verrassen door het inspirerende verhaal van deze ondernemer en winnaar van de Etnische Zakenvrouwen Award 2018.

Petra Iuliano

Directeur & Eigenaar - The Network Of Purpose

Petra Iuliano, eigenaar van The Network Of Purpose, is een vrouw met een bijzonder verhaal. Als je met haar in gesprek gaat, dan ontdek je het Italiaanse temperament en de passie in deze ogenschijnlijk rustige vrouw. Zij zou het als schandalig ervaren als zij een paar maanden niets met haar talenten zou doen. Een belangrijke quote van haar is dan ook: “You have to stay hungry, ook al ga je miljoenen verdienen.” Petra is een marketingspecialist die vanuit de corporate wereld is gaan ondernemen en ondertussen heeft deze nummer 1-verdienmodellenexpert voor ondernemers vijf inkomstenstromen. Maar toen ze uit de corporate wereld stapte, moest ze eerst wel even serieus detoxen.

Angelique van Hest

Directeur & Eigenaar - Human Potential Development

Als je met Angelique van Hest, eigenaar van het bedrijf Human Potential Development, in contact komt, dan verandert je leven. De eerste kennismaking was al bijzonder, toen ik haar met haar kleurrijke herenschoenen uit haar knalrode Tesla zag stappen. Deze geboren ondernemer was al jong financieel zelfstandig door haar muziek. Al op 11-jarige leeftijd werd zij geconfronteerd met de vergankelijkheid van haar eigen bestaan, en besloot dat ze vanaf dat moment nooit ergens spijt van moest hebben, want het kan zo allemaal voorbij zijn. Zo staat zij dan ook in het leven: een succesvolle muzikale ondernemer die als trainer en coach op een inspirerende wijze invulling geeft aan het ondernemerschap.

Zeynep Dag

Oprichter & Creatief Directeur - Alzúarr

Zeynep Dag is een bijzondere vrouw die al voor haar 30e een high end schoenenbrand voor dames heeft neergezet. Als geboren en getogen Eindhovense van Turkse afkomst is zij de trotse eigenaar en oprichter van het bedrijf ALZÚARR en docent. Achter de charmante en goedgeklede vrouw met een ontwapenende lach zit een zeer hardwerkende ondernemer die bijzonder hoge eisen aan zichzelf stelt. Ook als ondernemer is zij een soldaat die zich door niets en niemand laat tegenhouden in het bereiken van haar doelen. Niet voor niets zegt zij tegen haar studenten dat ze iets met hun obsessie moeten doen.

Anthony Donner

Oprichter & Eigenaar - Dutch DJs

Anthony Donner is, naast fotograaf, ook auteur, journalist, public speaker, radiomaker, uitgever, medeorganisator van een award voor Nederlandse dj’s en filmmaker. Je zou bijna zeggen: wat is hij niet? Bij deze ambitieuze man spat de energie eraf als je met hem in gesprek bent. Het 3,1 kilo wegende boek “Dutch DJs”, waarvan de eerste druk in 2016 uitkwam, heeft zijn carrière als ondernemer een gigantische boost gegeven. Het boek had een enorme misser kunnen worden, maar het werd een megasucces. Als kind wilde Anthony al fotograaf worden. Iedereen lachte hem uit als hij dat zei. Anthony koos en kiest echter altijd zijn eigen weg, ook al is dat tegen de stroom in. Dat heeft hem de inspirerende multipreneur gemaakt die hij nu is.

Patrick Steggerda

Directeur & Eigenaar - Beter Koersen

Hoe mooi is het om iemand te mogen interviewen die zichzelf omschrijft als manisch-positief? Patrick Steggerda, de eigenaar en oprichter van Business Versneller, Business Lapps en Beter Koersen, is een multipreneur pur sang. Hoewel Patrick rollen vervult als trainer, coach, adviseur en consultant, is hij bovenal een rasondernemer. Hoewel hij als kind al wilde handelen in brommers of in vuurwerk, heeft hij na zijn middelbare school toch eerst zo’n vijftien jaar diverse functies in de verzekeringswereld bekleed. In die conservatieve wereld van de verzekeringen viel hij overigens al op door zijn ondernemende geest. Op een zonovergoten terras in Maastricht knipte hij uiteindelijk de loondienstnavelstreng door. In dit interview lees je meer over Patrick, de manisch-positieve ondernemer, die met zijn bedrijven andere ondernemers inspireert om te verbinden en te innoveren.

Nüvit Kibaroglu-Adigüzel

Manager Training Academy - Luchtverkeersleiding Nederland

Op kantoor bij LVNL op Schiphol ontmoet ik de heel toegankelijke, maar ook zeer gedreven Nüvit Kibaroglu-Adigüzel, die een bijzondere levensreis heeft afgelegd voor ze Manager Training Academy bij de Luchtverkeersleiding Nederland (afgekort LVNL) werd. Als je de dood durft te trotseren om je eigen pad in het leven te kiezen en om te gaan voor het ontplooien van de potentie die er in je zit, dan heb je een wilskracht waar veel ondernemers nog een voorbeeld aan kunnen nemen. Niet voor niets werd Nüvit in 2018 door Etnische Zakenvrouwen Nederland uitgeroepen tot Etnische Zakenvrouw van het jaar in de categorie Manager. Hoewel zij in haar jeugd een rolmodel heeft gemist op de momenten dat ze die zo hard nodig had, is zij nu voor veel vrouwen binnen en buiten de zakenwereld een rolmodel. Mensen in de zakelijke omgeving van Nüvit omschrijven haar als een vriendelijke en strenge, maar rechtvaardige gesprekspartner. Ze is iemand die altijd haar afspraken nakomt en resultaat levert. 

Ron van Gils

Directeur & Eigenaar - Business Creative

Ron van Gils, oprichter en eigenaar van het bedrijf Business Creative, co-auteur van “StoryDoing voor organisaties” en bedenker van het Walk on Feathers-project, was ooit een soort zakelijke dominee met een sloophamer. Hij ging vroeger als een soort bowlingbal door de organisatie die hem had ingehuurd, maar dat is een gepasseerd station. Wil je weten wat ‘webbing’ is en hoe hij hier invulling aan geeft of wil je weten hoe hij samen met de aardbeienman van Europa zijn StrawberryTree op de kaart heeft gezet? Dan moet je zeker dit verhaal lezen, want Ron is een boeiende persoonlijkheid en een ultranieuwsgierige man, die heilig gelooft in het ‘affordable loss’-principe.

Nabila EL Filali

Manager Gebiedsontwikkeling - Gemeente Amsterdam

‘Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.’ Dat gezegde is zeker van toepassing op Nabila EL Filali, manager Gebiedsontwikkeling & Transformatie bij de gemeente Amsterdam. Hoewel zij een Cito-score had die toegang gaf tot het vwo, kwam ze toch op de huishoudschool terecht, omdat ze niet naar een gemengde school mocht. Binnen no-time was dit feest ook voorbij en heeft ze zeven jaar lang geen onderwijs gehad. In die tijd waren Oprah Winfrey en de boeken die ze las, haar vensters naar de wereld. Haar opa heeft er, evenals haar eigen vasthoudendheid, voor gezorgd dat ze de man van haar dromen kon trouwen en dat ze de eerste in de familie was met een universitaire titel. Waar anderen zich zouden hebben neergelegd bij de omstandigheden, had Nabila de kracht, het geduld en de intelligentie om toch daar te komen waar ze wilde komen. Deze vrouw heeft mij weten te inspireren door haar verleden én door haar heden.

Amrish Raghosing

CEO - DJ School Alphen

Amrish Raghosing had crimineel kunnen worden of bijvoorbeeld een groentestalletje kunnen beginnen in Suriname. Maar deze ‘Robin Hood’ van de Bijlmer koos de afslag naar het succesvol ondernemerschap in Nederland. Hij zet zich in om te voorkomen dat jongeren mee moeten maken wat hij heeft meegemaakt in zijn jeugd. Als oprichter van de DJ School is hij, tegen zijn zin in, een luis in de pels van andere dj-scholen in Nederland. Waar andere scholen gaan voor maximale winst, gaat Amrish voor sociale impact door vanuit de winst maatschappelijke projecten te financieren. Deze vrije geest en ondernemer, die geen angst kent maar wel een enorme creatieve power bezit, is liever het rare buitenbeentje dan de jongen die gewoon opgaat in de massa.

Sandra Bonestroo

Directeur & Eigenaar - SB Consaletancy

Sandra Bonestroo heeft het bijzonder ver geschopt voor een vrouw die vroeger geen stem had. Hoewel niet alles in haar jeugd gladjes verliep, gelooft zij heilig in de quote “Vergeving is het loslaten van alle hoop op een beter verleden,” van Gerald G. Jampolsky. Een persoonlijke lijfspreuk, die ze ook vaak op het podium toepast, is: “Geen persoonlijk leiderschap zonder lijdenschap.” Als je nieuwsgierig bent geworden naar deze vrouw die de switch heeft gemaakt van vooral een resultaatgedreven naar een mensgedreven kijk op business, dan nodig ik je uit het inspirerende verhaal van deze boeiende ondernemer met het hart op de tong te lezen.

Astrid Mast

Directeur & Eigenaar - Succes Trek Je Aan

Hoewel Astrid Mast heeft moeten knokken voor haar zichtbaarheid, is ze nu al jaren bijzonder zichtbaar en begeleidt ze vrouwelijke ondernemers met haar bedrijf Succes Trek je Aan, zodat zij de juiste versie van zichzelf kunnen en durven laten zien. Deze vrouw trad als 13-jarig meisje op zomerkamp van de scouting als een ondernemer op, zonder zelf te beseffen dat ze aan het ondernemen was. In haar tweede baan in loondienst, tijdens een zeiltocht met haar huidige man, besloot ze de navelstreng door te knippen en te gaan ondernemen. Ondertussen is deze succesvolle businesscoach een begrip en werkt ze onder andere samen met de bekende kledingontwerper Mart Visser. Astrid neemt je mee op haar reis van onzichtbaarheid naar zichtbaarheid en landelijke exposure, als businesscoach en podiumbeest.

Yassine Hanyn

Directeur & Eigenaar - 1480 Foodbar

Van pizzabezorger tot conceptontwikkelaar, restauranteigenaar en vooral: succesvol ondernemer. Dat is de kortste omschrijving van het leven van de in 1980 in Casablanca geboren Yassine Hanyn. Na mijn gesprek met deze bijzondere en vooral charismatische man is me duidelijk geworden dat je een avonturier met een vrije geest en een creatief brein niet in een vogelkooitje moet zetten. Zoals Yassine zelf zegt: “Een vogel hoort te vliegen.” Toen hij moest kiezen tussen naar school gaan of gaan ondernemen, koos hij voor het ondernemen en dat heeft hem geen windeieren gelegd.

Synthia Stoffer

Oprichter & Eigenaar - JUNO Self Defense

Synthia Stoffer had de kapperszaken van haar ouders over kunnen nemen, maar koos een andere weg. Bij deze vrouw zit sport en winnen vastgeklonken in haar DNA. Hoewel ze kort in loondienst heeft gewerkt, zag ze al snel dat dit niets voor haar was. Ze koos er dan ook voor om te gaan voor haar eigen droom. Synthia is eigenaar en oprichter van sportschool Reflex en bedenker van Juno, een zelfverdedigingsconcept voor vrouwen. De vrouwen die door Synthia getraind worden, krijgen een ‘Don’t mess with the wrong woman’-gevoel. Hoewel zij in hart en nieren een sporter is, past de jas van een ondernemer haar goed. Zoals ze zelf aangeeft: ze is de hele dag met haar hobby bezig.

Joel aan 't Goor

Oprichter & CEO - Origins

Als je Joel aan ’t Goor, de oprichter van Origins, Open Business Leaders en het World Consciousness Forum, bij de eerste kennismaking de hand schudt, dan zou je niet verwachten dat er achter deze man een ondernemer schuilgaat die zes dagen per week ongelofelijk hard aanstaat. Maar zodra hij begint te spreken, dan snap je het. Als hij aanstaat, dan is alleen de ‘vol gas’-modus een optie. In het interview geeft hij zelf aan: “Ik ben op de wereld gekomen om dat te doen waar ik nu mee bezig ben.” Er is dus geen optie om daarin gas terug te nemen. Het was een genot om de ondernemer aan het woord te horen voor wie financieel onafhankelijk worden vroeger het doel was, maar die nu al jaren alleen maar dat doet wat in lijn is met zijn purpose in life.

Hayri Hortoglu

Directeur & Eigenaar - Amstelzijde Kliniek

Toen hij in 1974 als kleine jongen vanuit Zuidoost-Turkije naar Nederland in het provinciestadje Medemblik kwam te wonen, kon Hayri Hortoglu niet bedenken dat hij jaren later de succesvolle oprichter en eigenaar zou worden van de Amstelzijde Kliniek in Amstelveen. Als je kijkt naar waar zijn wieg stond en naar zijn jeugd, dan was het in ieder geval niet vanzelfsprekend dat Hayri zou doen wat hij nu doet en toch doet hij het nu. Hij had carrière kunnen maken bij het AMC of het OLVG, maar koos ervoor om de bubbel van de ziekenhuiswereld achter zich te laten. Na chef de clinique te zijn geweest in de privékliniek van Robert Schoemacher startte hij tien jaar geleden zijn eigen privékliniek voor cosmetische geneeskunde.

Claudia Bouwens

Ondernemer – Spreker - Entertrainer

Claudia Bouwens is een bijzondere vrouw en een inspirerende ondernemer. Ze is zo gek als een deur en dat maakt haar ook zo extra uniek. Na een leven dat zich het beste laat beschrijven als een dolle rit in een achtbaan, is zij nu de ondernemer die het verschil weet te maken. Vriendinnen noemen haar “Robin Hood”, want ze haalt het bij de rijken en geeft het terug aan de armen. Aan de ene kant is zij een sociale ondernemer omdat ze zich kosteloos inzet voor mensen en doelgroepen die langs de zijlijn staan en die we niet zien, maar die onze steun hard nodig hebben. Aan de andere kant is ze gewoon een keiharde ondernemer die weet wat ze komt brengen. Als zij op het podium haar pumps uitgooit, dan gaat ze echt los. Claudia is ‘totally crazy and bloody serious’.

Raimund Kamp

Mede eigenaar - Guidato

Raimund Kamp, co-founder van het bedrijf Guidato-Regie voor familie en vermogen, en co-auteur van “De gouden rugzak”, liet een carrière bij Ernst & Young en Private Bank Mees Pierson voor wat het was om als ondernemer te gaan doen wat voor hem echt belangrijk is. Raimund, een ondernemend mens met een missie en passie, was fiscalist en is nu family officer. In het interview zegt hij het zelf zo: “Als ondernemer kan ik me nooit verschuilen achter een systeem of organisatie, want ik ben het, samen met mijn zakenpartners. Wij zijn het. Als je succes hebt, dan shine je maximaal, maar als je een fout maakt, dan word je bij de ballen gepakt.” Hoewel hij ook het podium pakt als public speaker en als auteur, bestaat zijn corebusiness vooral uit het helpen van vermogende mensen met hun grote vragen. Hij noemt zichzelf dan ook weleens “de spiegel van de rijken”.

Arthur van Zanten

DGA Zantleeuwgroep & Eigenaar - o.a. Restaurant Thoms

Op de Hogere Hotelschool werden de eerste tekenen van Arthur de ondernemer al zichtbaar. Arthur van Zanten, DGA van de Zantleeuwgroep, is onder andere eigenaar van restaurant THOMS in Rotterdam. Ondanks het feit dat hij een horecaman is om wie je niet heen kunt, staat deze geboren Rotterdammer nog altijd lekker stevig met zijn poten in de Rotterdamse klei. Al tijdens zijn stage kwam hij erachter dat hij anders naar kwaliteit keek dan zijn werkgevers. Kwaliteit op alle vlakken is voor deze vakman extreem belangrijk: je moet er gewoon voor zorgen dat je bij de beste 10 procent van dat segment zit, als je het vergelijkt met soortgelijke bedrijven. Omdat hij het beter dacht te weten dan zijn werkgever, bleef er op een gegeven moment geen andere optie dan het zelf te gaan doen. Kortom, Arthur is een no-nonsense horecaman en een rasondernemer met een heerlijke, innovatieve mindset.

Wanda Vendrig

Oprichter & Directeur - Succesvol Scheiden Nederland

Wanda Vendrig is, naast oprichter en eigenaar van het bedrijf Succesvol Scheiden Nederland en auteur van het boek “Het geheim van een succesvolle scheiding”, vooral ook conceptontwikkelaar, coach, trainer en levensgenieter. Voor ze Succesvol Scheiden Nederland begon, was ze al jaren actief als ondernemer, maar toen ze startte met dit bedrijf werd ze door een aantal journalisten afgemaakt omdat ze scheiden leuk zou maken. Met haar reactie – “Ja, nou en?” – zette ze die journalisten heerlijk op hun plaats. Voor deze hardwerkende ondernemer is het ondernemen een reis en geen bestemming. Wanda is een geweldige, eigenwijze en inspirerende vrouw, die lekker schaamteloos vrouw durft te zijn in een wereld waar veel vrouwen in business het gedrag van hun mannelijke concullega’s kopiëren om succesvol te kunnen zijn.

Vréneli Stadelmaier

Directeur & Eigenaar - SheConsult

“Never a dull moment” met Vréneli Stadelmaier, de oprichter en eigenaar van het bedrijf SheConsult. Zij is de feministe 3.0 die het randje durft op te zoeken en erop durft te lopen. Vréneli is businesscoach, public speaker en auteur van de boeken “F*ck die onzekerheid” en “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”. Ze is een vrouw die een scherp debat niet schuwt. Als jong meisje ging ze al in discussie met de pastoors en bisschoppen die bij haar thuis kwamen omdat haar vader de hofkleermaker was van de paus en zijn kerkelijke medewerkers. In het interview gaf ik haar niet voor niets de bijnaam ‘intellectueel schoffie’. Vrouwen hebben in haar ogen de neiging om veel te bescheiden te zijn. Je zal het bijna niet geloven, maar zelfs Vréneli heeft daar af en toe last van. Op die momenten moet ze er een klein beetje Nina in gooien. In de loop van het interview wordt wel duidelijk wat het podiumbeest Vréneli bedoelt met ‘een beetje Nina erin gooien’.

Rob Schalker

Eigenaar & oprichter - A fish named Fred

Rob Schalker is de eigenaar en oprichter van het bijzondere lifestylemerk A Fish named Fred. Het is een merk met een bijzonder verhaal. Net als zijn klanten is ook Rob het toonbeeld van een ‘no matter what’-attitude, die niet bang is voor het XXL-denken. Hoewel hij al sinds jaar en dag in de modewereld rondloopt, weigert hij zichzelf een modeman te noemen. Hij vindt zichzelf meer een marketingman, die overal aanknopingspunten ziet in business. Zelf noem ik hem de koning van de ‘brand shaping, blending evangelist van zijn eigen brand’. Want: wie wil er nou geen Fredje zijn na het lezen van dit interview?

Arko van Brakel

Ondernemer - Spreker - Auteur

Arko van Brakel, een van de oprichters van het Semco Style Institute, is spreker, auteur, trainer, sportfanaat en levensgenieter. Het motto van Arko is: “Work hard, play hard and rest hard.” Deze man was samen met Adam Curry ook de oprichter van de voorloper van Netflix en mede-eigenaar van Euronet, een van de eerste commerciële internetbedrijven in Nederland. Hoewel hij het heerlijk vindt om het podium te pakken, is hij vooral een trainer in hart en nieren. Als mensen naar aanleiding van een training hun baan opzeggen, gaan scheiden en vervolgens uit de kast komen, dan heb je wel impact gehad. Als deze acties bij één persoon gebeuren en als dit je als trainer een paar keer is overkomen, dan weet je echt naar de essentie te gaan en mensen te raken.

Tineke Rensen

Eigenaar & oprichter - Powerful Business Academy

De oud-topsporter Tineke Rensen is eigenaar van het bedrijf Powerful Business Women’s Club, auteur van het boek “Geef je concurrenten het nakijken”, businesscoach en spreker. Op een dag las ze, ’s ochtends om vijf uur, een mail die haar leven als ondernemer een bijzondere wending heeft gegeven. Niet veel later verkocht ze haar bedrijf en is ze begonnen met het verwezenlijken van haar droom. Ze heeft met zichzelf afgesproken dat ze voor 2025 in Las Vegas op het podium staat voor vijfduizend ondernemers. Dit jaar was zij de trotse winnaar van de WinTradeAward in de categorie Women’s Independent Network. Tineke is een ondernemer die op de barricade durft te staan en ze schuwt er niet voor om haar kop boven het maaiveld uit te steken.

Nilab Yonousi

Oprichter & CEO - Yonousi Business Consultancy

Nilab Yonousi is serial entrepreneur, influencer, spreker en rolmodel voor veel young professionals, ondernemers en starters in de wereld. Met haar bedrijf Yonousi Business Consultancy houdt zij zich bezig met het oplossen van vraagstukken op het gebied van boeien en binden van talent, en dan met name gericht op diversiteit en inclusie binnen organisaties. Ook social impact staat hoog in het vaandel bij haar. Ze vindt het belangrijk dat we met ze allen nadenken op welke manier we iets terug kunnen geven aan de wereld. Zij doet dit door onder andere een deel van haar omzet te doneren aan een school voor weeskinderen in haar geboorteland Afghanistan en de posities die zij vrijwillig invult bij bepaalde organisaties. Als je deze boeiende vrouw hoort spreken, dan denk je aan tafel te zitten met een door de wol geverfde businessvrouw van boven de 50 in plaats van een jongedame van 25.

Nienke van Bezooijen

Oprichter & Eigenaar - Presentation-Master

Hoewel Nienke van Bezooijen met ondernemen gestart is als een soort wanhoopsdaad, kan ze zich nu geen ander leven meer voorstellen. Ze begon haar carrière als verpleegkundige, maar heeft uiteindelijk gekozen voor dat waar haar kracht ligt en dat is het mentorschap voor de ‘impactors’ in deze wereld. Nu is ze met haar bedrijf Presentation Master al jaren een zeer succesvol internationaal mentor voor de top van het bedrijfsleven en de politiek. Deze inspirerende powervrouw is naast mentor ook auteur van meerdere boeken. Het boek met de titel “My Life with Emma: Moving Mountains in Silence”, dat zij schreef om de wijsheden van haar oma – een van haar inspiratoren – niet verloren te laten gaan, is tevens het boek dat ze bestempelt als haar grootste persoonlijke succes. Nienke gelooft in de kracht van authenticiteit en in de kracht van het experiment. Ze noemt zichzelf niet voor niets een ‘ontdekkingstochtondernemer’, oftewel een explorer.

Marja Baas

Oprichter & Eigenaar - MYoMY

Marja Baas, oprichter en eigenaar van MYoMY, actief in een van de meest milieuvervuilende industrieën van de wereld, heeft met haar duurzametassencollectie het pad ingeslagen naar ‘circular chique fashion’. Als jong meisje verkocht ze aan de deuren al takken van de in het wild groeiende forsythiastruik, met een mooi papiertje en elastiekje eromheen. Dit waren de eerste stappen van deze creatieve geest en zakenvrouw, die tegen de stroom in het verschil maakt. Op de dag dat haar vader overleed, besloot zij het roer om te gooien. Vanaf dat moment ging ze iets doen voor een betere wereld.

Lotte de Bruijn

Managing Director - NLdigital

Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital, is een ondernemend mens – of moet ik zeggen: een ondernemer in loondienst die altijd jaagt op verandering? Zij is een geboren leider die het verschil weet te maken. Lotte is niet de persoon die zich bezighoudt met het profileren om het profileren, maar valt op door de dingen die ze doet en de resultaten die zij boekt. ‘Vernieuwen’ en ‘genieten’ zijn wel de sleutelwoorden voor Lotte. Hoewel zij zelf regelmatig als spreker op het podium staat, durft ze anderen ook een podium te geven. Om met haar woorden te spreken: “Soms sta je op de middenstip van de arena en soms kijk je toe vanaf de bovenste trede van de tribune.” Voor mij is Lotte een slimme, authentieke vrouw en een vrije geest die gaat voor kruisbestuiving en het geven van maximale speelruimte aan haar collega’s.

Thom Arendsen

Managing Partner - TED-B Associates

Toen ik het kantoor van Thom Arendsen instapte en deze kleurrijke ondernemer de hand schudde, kon ik nog niet bevroeden welke mooie ondernemer er schuil ging achter deze kleurrijke, flamboyante man. Het uitgeven van kinderboekjes gebaseerd op de “Fabeltjeskrant”, zonder dat hij wist hoe het uitgeversland eruitzag, was de eerste stap in het leven van Thom de ondernemer. Zijn ambitie om te gaan ondernemen is ontstaan uit een soort noodzaak, want hij had op dat moment het gevoel dat hij met zijn oogziekte voor niemand meer van enige betekenis was – en dat terwijl hij heel graag wilde werken en ertoe wilde doen. Thom is nu vooral ook een ondernemend mens voor wie resultaat en impact maken als een rode draad door zijn leven loopt.