Groei door kruisbestuiving in business

15 november 2020

Groei door kruisbestuiving

In mijn vorige blog had ik het over parallelle geldstromen. Ik ben benieuwd of je deze blog niet alleen hebt gelezen of ook aan de slag bent gegaan met dit thema. Als je je business goed hebt ingericht op basis van dit ‘model’ dan ontstaat er kruisbestuiving tussen de verschillende geldstromen, lees pijlers. Je maak je business model op deze manier `solid as a rock’. Je bent minder kwetsbaar en de pijlers die elkaar versterken, maken je `solid as a rock’ maar ook flexibel.

Anyway, in deze blog ga ik het met jullie hebben over kruisbestuiving. Ook als je nog niet toe bent aan het model van parallelle geldstromen kun je kruisbestuiving toepassen in business. Als je als ondernemer buiten de cirkel van je eigen business of branche durft te kijken, ga je ontdekken wat het herijken en verrijken van inzichten voor jouw onderneming kan betekenen. Kruisbestuiving zorgt voor persoonlijke groei en business groei.

Het is top als je een groei ambitie hebt maar om dit te realiseren, zul je op voorhand bereid moeten zijn te werken aan je persoonlijke groei. Geen business groei zonder persoonlijke groei. Wat voor de bloemen en bijen geldt, is ook van toepassing in business. Dus geen (persoonlijke) groei zonder kruisbestuiving. Dit laatste ga je niet realiseren door in je ivoren toren je blind te staren op de KPI’s en alle andere meet indicatoren die je hebt opgesteld. Je zult uit je ‘succes’ bubbel moeten durven stappen en je laten challengen (kruisbestuiving) door collega ondernemers. Wanneer heb je voor het laatst een sparring sessie gehad met collega’s uit andere takken van sport? Ik heb het hier over al sparrend vanuit kwetsbaarheid en authenticiteit naar de essentie van het ondernemen durven gaan zonder jezelf te beperken tot het uitwisselen van succesverhalen. Succes is mooi maar als je geen stappen voorwaarts durft te stellen omdat je een gevangene ben van je gedateerde succes zul je niet groeien maar op termijn tot stilstand komen. Ook als je een monopolist bent in een branche met zeer hoge markt entree kosten zul je vroeg of laat de woorden GAME OVER in je beeldscherm zien verschijnen. Kruisbestuiving is key als je wil groeien.

Wil je groeien? Kun je groeien? Ga je groeien? Het is aan jou als lezer om hier voor jezelf een antwoord op te formuleren.

Als je in gesprek gaat met ondernemers uit een andere branche, van een andere sekse, met een andere etnische achtergrond, andere leeftijdscategorie et cetera dan zul je ontdekken dat je ongelofelijk veel van elkaar kunt leren. Ik zeg met nadruk `kunt’ leren. Omarm de verschillen. Geniet van de verschillen. Leer van de verschillen. Je leert alleen als je wil leren. Je leert alleen als je open staat voor nieuwe inzichten. Je leert alleen als je de kunst van het loslaten meester bent. Je leert alleen als je bereid bent een fles cola leeg te gieten over je vastgeroeste patronen. Je leert alleen als je open het gesprek in gaat zonder op je hoede te zijn omdat je bang bent de mogelijke ‘concurrent’ waardevolle informatie te geven. In een volgende blog neem ik jullie mee in mijn visie op het begrip concurrentie.

Voor mijn boek “ondernemers zijn net mensen’’ heb ik 50 inspirerende ondernemers mogen interviewen, een ieder met zijn of haar persoonlijke verhaal. Door de diepte interviews heb ik in een korte tijd ontzettend veel geleerd. De ondernemers uit verschillende branches, van verschillende leeftijden en met verschillende culturele achtergronden hebben zich kwetsbaar opgesteld om hun verhaal met collega ondernemers en ondernemers in spe te delen. Ik heb het realiseren van het boek als de ultieme kruisbestuiving ervaren. De kracht van kruisbestuiving zit in je kwetsbaar op durven stellen naar je gesprekspartner. Als je echt naar elkaar luistert dan zul je verrast zijn over wat je allemaal van elkaar kunt leren.

Tot slot is het belangrijk te melden dat je binnen de muren van je bedrijf al veel winst kunt behalen door kruisbestuiving toe te passen tussen de diverse afdelingen. Je kunt zo veel van elkaar leren als je met elkaar in gesprek gaat en oprecht geïnteresseerd bent in je collega’s en het werk van je collega’s.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *