NIETS DOEN HET NIEUWE DRUK ZIJN

26 januari 2019

NIets doen het nieuwe durk zijn Inspiredbycor

Hoe bent u het nieuwe jaar begonnen ? Heeft u geleerd van vorig jaar of bent u weer begonnen aan een nieuwe ratrace ? Bent u weer lekker net zo druk als vorig jaar ? Op het moment dat ik dit schrijf, moet ik denken aan de woorden van Jos Verstappen aan het adres van zijn zoon Max Verstappen. Hij zei “Max als je denkt dat je te langzaam bent, dan ben je snel genoeg”.

Wanneer heeft u voor het laatst lekker functioneel niets gedaan op uw werk ? De gemiddelde Nederlander, voor zo ver deze bestaat, of moet ik zeggen de gemiddelde werknemer in Nederland, heeft een ‘’verschrikkelijk’’ leven. Als je een collega of vriend de vraag stelt `hey dude hoe gaat het op je werk ?` dan klagen de meesten impliciet en sommigen misschien zelfs expliciet dat ze wel erg druk zijn. Deze boodschap die men zelf als negatief ervaart, wordt vervolgens gepimpt door snel te roepen dat ze toch wel met mega interessante projecten bezig zijn. Nu vraag ik me vaak af waarom men de behoefte heeft om het druk zijn te verdedigen. Zelf ben ik er van overtuigd dat het woord druk zo gedevalueerd is dat de ontvanger van de boodschap het woord druk als een gegeven aanneemt om het vervolgens in het brein in een denkbeeldige shredder te stoppen want je kan er toch niets mee.

Laat ik een voorbeeld geven om aan geven wat ik bedoel. Stel je vraagt een collega of vriend die net terug is van een geweldige rondreis van een maand in Australië hoe zijn of haar vakantie was. Hoe groot acht u de kans dat je als antwoord krijgt `het was wel erg druk’.  Ik denk dat de kans zeer klein is of het moet een collega zijn met relatie problemen die de illusie heeft dat een maandje Australië de remedie is. Bij de meeste mensen zul je zien dat hun ogen gaan glimmen en dat ze ondanks hun jetlag met veel energie de ene na de andere geweldige ervaring met je willen delen.  Alleen al het terug halen van deze mooie herinneringen doet fysiek en psychisch iets met je. Dat `iets’ is zo sterk dat u het met de beste wil van de wereld niet kan onderdrukken of u moet van nature het enthousiasme hebben van een standbeeld.

Toen ik ooit nog in loondienst werkte kreeg ik tijdens de lunch de opmerking ‘’was het bij jou ook zo druk vanmorgen op de afdeling’’. Toen ik om mijn collega uit de tent te lokken antwoorde dat ik de hele ochtend niets had gedaan keek ze me aan met een blik van is dit een grap of ben je nu echt serieus. Nadat het bij haar doordrong dat ik serieus was vroeg ze me “maar Cor hoe kan dit, de workload is toch company breed enorm op dit moment” Toen ik antwoorden dat dit precies de reden was dat ik niets had gedaan was ze helemaal van haar padje. In mijn ultieme poging om haar gerust te stellen in haar arbeidsethos vertelde ik haar dat ik wel actief was geweest. Laten we deze collega voor het gemak Petra noemen. Ik zei “Petra ik ben de ochtend heel actief bezig geweest om niet met mijn functie bezig te zijn maar in plaats daarvan heb ik actief voor me uit heb zitten starten op een bankje hier om de hoek in het park. Petra kwam vervolgens met de onvermijdelijk vraag “maar Cor hoe kun je nu een hele ochtend doelloos voor je uit zitten staren” ?. Mijn antwoord maakte het haar niet echt makkelijker om me te begrijpen. Ik vertelde haar dat het verdomd lastig is om een hele ochtend zinvol voor je uit te staren zonder aan je werk te denken.

Als u ruimte maakt in uw hoofd voor andere zaken dan het werk dan ontstaat er ruimte voor o.a. zelfreflectie. Maar het meest sterke is dat u niet plant waar u over na gaat denken. Laat u maar verrassen door uw eigen gedachten. Misschien komt het lumineuze idee om voor uzelf te beginnen wat u jaren zorgvuldig hebt onderdrukt weer in volle hevigheid aan de oppervlakte. Of misschien komt u tot de ontdekking dat het leven dat u leidt en dat u altijd als vanzelfsprekend hebt aangenomen best bijzonder en mooi is. Laat u vooral verrassen en besluit vervolgens voor uzelf op welke knoppen u gaat drukken of dat u de knoppen links laat liggen.

We willen onze agenda volproppen met meetings. Het hebben van een drukke agenda is stoer en misschien ook wel status verhogend want als je veel meetings hebt dan moet je er wel toe doen.  Als u er niet voor kiest om `doing nothing’ tijd in uw agenda te blokken die u ook kunt gebruiken voor zelfreflectie dan staat u met één voet op de rem terwijl u met uw andere voet gas geeft. Als Max dit doet met zijn formule 1 wagen dan noemt men dit het draaien van een donut op het asfalt. Dit ziet er mega spectaculair uit maar het blijft rondjes draaien zonder vooruit te komen.

Laten we het tijdelijk niets doen als het nieuwe druk zijn omarmen. U zult ervaren dat het werk een stuk leuker gaat worden en als collateral advantage loopt u ook nog het risico op een hogere productiviteit.

Deel dit artikel

2 Reacties

  1. Hanna Esajas

    Hi Cor. Wat een prachtige metafoor heb je weer gebruikt. Het draaien van een donut, is gas geven zonder vooruit te komen! Mooi geschreven weer…..

    Antwoord
  2. Jacky van Leer

    Ik ben het helemaal met je eens Cor. Het is denk ik wel handig als je een keer in gesprek gaat met ons MT om hen het nut van jouw boodschap over te brengen. Via Linkedin zal ik je wel wat namen van MT leden doorgeven.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *