Pas op voor droomdieven

24 september 2020

Droomdieven blog inspiredbycor

Waarom zou je al je zekerheden op het spel zetten omdat je zo graag voor jezelf wil beginnen? We zijn het gewend dat we drie keer per jaar op vakantie gaan. Blijf dit mogelijk of moeten we de komende drie jaar eerst op de camping bij ons om de hoek gaan staan in plaats van lekker te gaan cruisen in het Caribisch gebied?

De vrouw van Piet liep al jaren te pochen dat haar man altijd van die geweldige ideeën heeft. Een paar maanden geleden kreeg hij nog een flinke pluim van zijn leidinggevende omdat hij iets had bedacht waarmee het bedrijf een enorme efficiency slag kon maken en als gevolg daarvan een substantiële kostenbesparing kon realiseren. Aan iedereen die het maar wilde horen, vertelde ze hoe briljant haar Piet was. Ook bij vorige werkgevers wist hij altijd het verschil te maken. Inmiddels zat Piet al aan de top van de hoogste salaris schaal. Ze had het maar getroffen met deze man en idem met haar eigen carrière verloop. Zelf ging ze namelijk ook als een malle binnen het bedrijf. Ze konden ieder maand een confetti kanon afschieten waarbij de confetti vervangen kon worden door euro biljetten.

Zo far zo good zou je zeggen. Niet dus. Piet had namelijk een geweldig plan om een eigen business te starten maar zijn partner Petra vond het maar niets. Het idee vond ze briljant maar ze kreeg al rode vlekken in haar nek bij de gedachte dat ze haar luxe leventje mogelijk even in de parkeerstand zou moeten zetten. Ik benoem nu de vrouw van Piet tot droomdief maar Piet had net zo goed de droomdief kunnen zijn van Petra. Het gaat erom dat van alle droomdieven in de wereld je partner over het algemeen de meest destructieve is.

Overigens kunnen de droomdieven uit alle hoeken en gaten tevoorschijn komen. Het kan je beste maat zijn die diep van binnen ook wel voor zichzelf zou willen beginnen maar het niet aandurft. Met alle goede intenties van de wereld wil hij je beschermen voor de beren die hij zelf al  velen malen op de weg heeft zien lopen. Jaren geleden  kreeg toen ik toen ik vol enthousiasme bij mijn omgeving aankondigde dat ik een eigen bedrijf wilde starten van collega’s, oud collega’s en vrienden te horen dat ik er nog maar eens stevig over na moest denken voor ik de onzekere wereld van het ondernemen binnen zou stappen. Kan je wel in je mooie huis blijven wonen als het langer duurt voordat je business op gang komt? Ga je je echt je mooie huis op het spel zetten? Je hebt nu zo mooie leasebak. Lever je die zomaar in omdat je zo graag je eigen business wil starten? Is het nu wel zo verstandig om op jouw leeftijd nog die stap te zetten? Je bent al vijftig. Kan je niet beter de rit uitzingen want als het niet lukt zit je met een klein pensioentje. Waarom al die risico’s nemen Cor?

Velen denken dat de droomdieven alleen maar uit hun schuilplaats komen als je plannen hebt om een bedrijf te starten of wanneer je in de opstartfase zit. Nee, ook als je al jaren bezig ben, krijg je ongevraagd advies van deze lieden. Als je in een lastige fase zit met je bedrijf komen ze weer tevoorschijn. Zie je nu wel, ik had het je toch gezegd. Je wilde niet naar me luisteren en nu zit je in de financiële shit. Kan je niet beter gewoon weer in loondienst gaan? De werkgever van mijn zwager die kan vast nog iemand gebruiken met jouw kwaliteiten. Zal ik hem morgen even voor je bellen?

Het kan nog erger. Het zou zo maar kunnen dat je je eigen droomdief bent. Oeps dat is even schrikken. Je kent het wel. Het stemmetje in je hoofd die toeslaat op het moment dat je even wat minder lekker in je vel zit of omdat een order niet door gaat waar je zo je zo je best voor had gedaan. Avonden achtereen had je aan die potentiële mega deal zitten werken terwijl je vrienden lekker in de kroeg zaten of met hun familie in hun mooie sloep op de Maas voeren.  Deze interne droomdieven zijn bijna nog gevaarlijker dan een partner die de rol van droomdief pakt.

Als je besluit om te gaan ondernemen moet je behoorlijk stevig in je schoenen staan. Veel ondernemers die ik heb mogen interviewen voor mijn boek “ondernemers zijn net mensen’’ hebben met droomdieven te maken gehad. Helaas voor de droomdieven hadden zij geen vat op deze krachtige en inspirerende ondernemers. Natuurlijk hadden en hebben zij ook hun twijfelmomenten. Zelf heb ik ook mijn twijfelmomenten gehad en er zullen zeker nog twijfelmomenten komen. Twijfelmomenten kunnen heel erg leerzaam zijn als je ze gebruikt om te reflecteren op je doen en zijn. Ik ben heel blij met deze momenten omdat ik weet dat ik de regie heb over de twijfel. Ik laat de twijfel even binnen voor een bak koffie. Even lekker bijpraten met mezelf. Omdat ik zelf de neiging heb om altijd snoeihard aan te staan, is het wel handig als mijnheer twijfel af en toe op de deur klopt voor een reflectie momentje.

Laat de droomdief zijn of haar woord doen en besluit vervolgens zelf of er elementen bij zitten waar je wat mee kunt of dat je het gehele verhaal moet negeren. Van een ieder kan je wat leren ook al is dat niet altijd binnen het gesprek direct duidelijk. Soms leer je iets van de boodschap van een droomdief zonder dat dat de boodschap van hem of haar was. Als jij in diepere lagen kan denken en luisteren dan haal je er zeker van tijd tot tijd waardevolle informatie uit. Negeer de droomdieven dus niet per definitie maar haal het wel door je interne filters en zorg dat je interne referentie kader minimaal wat groter is dan je externe referentie kader.

Tot slot wens ik je heel veel succes met het managen van de droomdieven in je privé en zakelijke leven.  Als jij de regisseur bent van je leven dan hoef ik me geen zorgen te maken.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *