Carière Curve

2 januari 2019

U heeft vast al een aantal nieuwjaarsrecepties achter de rug waarbij uw collega’s u naast gezondheid en geluk vast ook heel veel succes hebt toegewenst. Elkaar succes wensen doet het altijd goed want ieder mens wil succes alleen iedereen vult succes op zijn of haar manier in. Dit jaar heb ik het thema wat is succes als hoofdthema benoemd. Om inzicht te krijgen in de mate van succes is het belangrijk te weten wat jouw definitie van succes is. Voor de bijstand vader of moeder is dat mogelijk een verwarmd huis kunnen bieden voor hun kinderen en zorgen dat er iedere dag weer een maaltijd op tafel staat terwijl voor de super rijke onder ons succes afgemeten wordt aan de lengte van hun superjacht. Kortom als ik aan 10 mensen vraag wat is jouw definitie van succes dan zullen de meeste mensen in eerste instantie zeggen “voor mij is succes gelijk aan financieel onafhankelijk zijn”.
Als ik verder doorvraag dan krijg ik uiteindelijk 10 verschillende definities van succes te horen. Dit bevestigd mijn overtuiging dat er geen universele definitie van succes is.

Als ik me beperk tot zakelijk succes dan zie ik dat men aan de ene kant morgen succesvoller wil zijn dan vandaag maar aan de andere kant niet de succesblokkers binnen het bedrijf ziet die een rem zetten op de ontwikkeling van hun succes. In mijn Inspiratie Talk die ik hou bij events waar ik het heb over het thema ‘Wat is succes?” benoem ik altijd een aantal succesblokkers waar je als bedrijf mee aan de slag kan. Sommige zijn redelijk makkelijk weg te nemen en andere zijn wat hardnekkiger.
In de komende maanden zal ik iedere maand een succesblokker kort aanstippen in een blog. In deze blog ga ik het met u hebben over de carrière curve als succes blokker.

Hoewel ik niet iedereen over een kam wil scheren volgen de meeste carrière tijgers en tijgerinnen dezelfde carrière curve. Als je net afgestudeerd ben ga je als een male aan de slag bij het bedrijf dat past bij de status die je ambieer en die jou de route kan bieden naar jouw carrière eind doel. Hier is op zich helemaal niets mis mee zolang de stappen op deze tijdlijn niet ten koste gaat van collega’s.
Na het verkrijgen van die felbegeerde vast baan ga je zowel privé als zakelijk aan de slag met het beklimmen van de carrière en status ladder. Bij een mooie baan hoor natuurlijk een mooi huis, een mooie auto en een vakantie frequentie van drie maal per jaar. We zijn druk bezig met het opbouwen van een steady life. Tot de leeftijd van 30 jaar gaan we op TGV snelheid om vervolgens tot de leeftijd van 40 jaar over te stappen op Intercity snelheid.

Als we rond de leeftijd van 45 jaar bereiken stappen we over op een boemel treintje. De reden is voorspelbaar en ook nog redelijk begrijpelijk. Als we midden veertig zijn hebben we de schaapjes op het drogen want we zitten redelijk tegen ons carrière plafond. We hebben een comfortabel inkomen een prachtig huis en een mooie auto voor de deur en de eerste kinderen gaan het huis uit. Vanaf dit moment besluiten we of we nog willen gaan voor de laatste paar treden op de later om het laatste plateau te bereiken of kiezen we voor de veilige modus en koesteren we wat we hebben. De meeste mensen gaan voor de safe modus en willen alleen voor de extra stap gaan als het niet ten koste kan gaan van wat ze in al die jaren hebben opgebouwd. De mensen die kiezen voor de safe modus gooien niet hun kont tegen de krip maar kiezen voor de meest veilige weg richting hun pensioen. Dit bekent niet je nek uitsteken voor innovatieve trajecten en vooral niet kritisch zijn. Wat ze in de afgelopen jaren geleerd hebben willen ze het liefst repeteren tot aan hun pensioen want je bent inmiddels de senior in het bedrijf waar iedereen toch wel naar luistert. Als jonge energieke goed opgeleide medewerkers met frisse ideeën komen, dan zullen ze deze alleen omarmen en laten implementeren zolang het niet ten koste gaat van hun positie in het bedrijf. De veilige glijvlucht naar het pensioen mag natuurlijk geen gevaar lopen. De prioriteit ligt dus niet meer op nieuwe waarde toevoegen leveren voor het bedrijf maar de kennis uit het verleden consolideren richting het pensioen.

De carrière curve die over gaat in een horizontale vlakke lijn kan een serieuze succes blokker vormen voor het bedrijf. Als de merendeel van het personeel vooruit wil lopen maar een deel van de populatie waaronder ook manager besluit om min of meer stil te blijven staan dan stagneert dat de groei van het succes want de 45 plussers hebben vaak een belangrijke stem bij het nemen van strategische beslissingen die ervoor zorgen dat het bedrijf succesvol kan blijven.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *