Durf jij te kiezen? – deel 2

13 februari 2022

Blog durf te kiezen deel 2 www.inspiredbycor.nl

In deel één sloot ik af met het verhaal dat jouw leven het boek is waarvan jij de auteur bent. Jij bepaalt welke personages je toelaat in dit boek. In deel 2 ga ik veder in op het thema “keuzes’’. Je kan altijd deel 1 nog even teruglezen voor je aan dit deel van de tweeluik begint.

Voor je een beslissing neemt, stel je jezelf altijd een aantal vragen. Uiteraard is het aantal vragen afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de beslissing waar je voor staat. Echter, de vragen die de revue passeren, maken vaak onderdeel uit van de checklistjes die je gedurende je leven hebt gecreëerd en die als een soort pop-up schermpje tevoorschijn komen op het moment dat je weer voor een keuze komt te staan. De vragen die je jezelf stelt, zijn vaak redelijk veilig en voorspelbaar. Ik zal een aantal vragen noemen die vast op het lijstje staan. Wat zouden mijn collega’s, vrienden of familie ervan vinden? Loop ik geen reputatie schade op? Is het niet schadelijk voor mijn ego? Past het in mijn carrière strategie? Loop ik geen financieel risico? Afijn, dit zijn allemaal begrijpelijke vragen maar durf je van tijd tot tijd ook de meest fundamentele vragen te stellen? Vragen die verder gaan dan de vragen waarvan jij denkt dat de maatschappij van jou verwacht dat jij die jezelf stelt?

Durf jij jezelf de vragen te stellen om te ontdekken wie je in essentie bent?

Doe je echt waar je hart van in de fik gaat of doe je dat wat het meest aantrekkelijke is voor je bankrekening? Krijg je energie van dat waar je iedere dag mee bezig bent of trekt het je batterij helemaal leeg zonder dat je er plezier aan beleeft? Wat zou je doen als je je gouden ketting of ego ketting in een doosje stopt en een plekje op zolder geeft waar het lekker kan verstoffen? Zit je in loondienst maar wil je eigenlijk gaan ondernemen? Of heb je een eigen bedrijf maar is het bedrijf meer een last dan een lust? Durf je jezelf deze wezenlijke vragen te stellen? Als dit zo is, durf je deze vragen die jouw bezig houden ook te delen met jouw dierbaren om maar te beginnen met je partner als hier sprake van is? Durf je de keuze te maken die past bij dat waar je echt gelukkig van wordt? Ben je de persoon die je voorbestemd bent te zijn?

Zit je in de relatie waar je echt in wil zitten of blijf je zitten waar je zit omdat je voor jezelf hebt besloten dat een andere keuze slecht is voor je ego, reputatie of je financiële situatie? Is je carrière verweven met je relatie? Oftewel, betekent een streep onder je relatie ook een streep onder je carrière of je onder je ogenschijnlijke business succes als ondernemer?
Ben je tot in je haarvaten gelukkig in je relatie en is het geluk nog hetzelfde als morgen je financiële situatie in een neerwaartse spiraal terecht komt? Iedereen kent de uitspraak `als je geld hebt, heb je vrienden`. Is het geluk in je relatie nog hetzelfde als je bankpasje morgen niets meer is dan een stukje plastic met jouw naam en jouw bankrekening nummer?

Rijd je in een auto waar je echt in wil rijden of heb je er voor gekozen omdat je verwacht dat deze keuze verondersteld wordt, gezien jouw positie op de maatschappelijke ladder, jouw functie of de branche waarin je werkzaam bent? Is de kleurkeuze van jouw auto ook jouw keuze of is deze keuze tot stand gekomen door ongeschreven regels of beperkingen die je jezelf hebt opgelegd? Zou een andere keuze kunnen betekenen dat ze je minder serieus nemen? Als ik besluit om in een roze mini rond te willen rijden dan doe ik dat. Dit is voor mij niet een kwestie van durven maar van doen. Als ik een bedrijf adviseer dan is het een advies van mij en niet van mijn auto. Mensen die me echt kennen en weten wat ik te bieden heb, zal het een rot zorg zijn in wat voor auto ik voor kom rijden.

Koop je de kleding die je wil kopen of koop je dat wat past binnen wat gebruikelijk is in jouw branche of binnen jouw subcultuur? Stuur je je kinderen naar hockey terwijl ze misschien veel gelukkiger worden van bijvoorbeeld voetbal of atletiek? Maak je de keuze op basis van dat wat gebruikelijk is binnen jouw sociale klasse, uit angst voor moeilijke vragen of  het bekende fear of missing out fenomeen, of kies je wat jouw kind echt leuk vindt? Ben je bang dat ze foute vriendjes of vriendinnetjes krijgen als ze voor een sport kiezen die minder gebruikelijk is in jouw sociale bubbel? Krijgen jouw kinderen de ruimte om een vrije geest te ontwikkelen op basis waarvan ze zelf keuzes maken ook al zouden deze een keer verkeerd uit kunnen pakken? Zijn de vakantie bestemmingen die je kiest ook ingegeven door dat wat gebruikelijk is in de setting waarin je leeft? Hoewel ik nog wel een aantal alinea’s of pagina’s zou kunnen vullen met voorbeelden en vragen lijkt het me voor nu dat er genoeg stof is tot nadenken. Tenzij je al de auteur bent van jouw boek, als een vrije geest door het leven gaat en weet wie je in essentie bent en waar je voor staat.

Vaak zijn we zo geïndoctrineerd door de maatschappij waarin we leven dat we niet meer eens in de gaten hebben dat we keuzes maken die een oké stempeltje krijgen van de groep waar we onderdeel van uit maken terwijl dit niet onze keuzes zijn.

Heb je zakelijk moeite met keuzes maken of wil je sparren over dat wat jou bezig houdt dan mag je altijd een afspraak met me maken. Misschien moeten we beginnen met een coffee to walk. Lekker vrij uit praten buiten de muren van jouw kantoor.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *