Heb je tijd of heeft de tijd jou?

19 december 2020

Heb je de tijd of heeft de tijd jou

Heb je tijd of heeft de tijd jou? Voor de grap zou je eens moeten turven hoe vaak mensen in een week zeggen: “Ik heb geen tijd”. Je kent de opmerkingen wel: “’Sorry Cor, ik heb nu even geen tijd want ik moet de kids van school halen. Sorry, maar ik heb een strakke deadline. Sorry Cor, ik ga zo een meeting in. Stuur me maar een appje. Nu even geen tijd. Wauw, petje af dat jij de tijd hebt om iedere week een boek te lezen. Hoe doe je dat? Waar haal je de tijd vandaan om als ondernemer zes keer per week te sporten?”

Als ik een zakelijke afspraak heb, verbazen mensen zich vaak over het feit dat ik lekker relaxed in het gesprek zit. Onlangs zei een zakenrelatie nog: “Cor, ik heb de indruk dat je niet zo veel te doen hebt want je neemt ruim de tijd voor dit gesprek en ik hoefde geen weken te wachten om een afspraak met je te kunnen maken’’. Toen ik aangaf dat ik mijn agenda niet back to back vol prop met afspraken en dat ik altijd minimaal 1 dagdeel vrij hou voor onverwachte afspraken of afspraken die ik om wat voor reden dan ook prioriteit geef, kreeg ik als reactie: “Wauw, wat knap van je”’.  In mijn optiek heeft het niet zo zeer met knap te maken maar gaat het veel meer om prioriteiten stellen en ervoor zorgen dat er voldoende zuurstof in je agenda zit zodat je ook gewoon adem kunt halen. Ook je business heeft zuurstof nodig om te kunnen groeien.

Het is blijkbaar stoer om te zeggen dat je druk bent. Als carrière tijger of tijgerin moet je natuurlijk druk zijn. Stel je voor dat je tegen collega ondernemers zegt dat je maximaal vier klantafspraken per dag in plant en dat je één dag in de week gebruikt voor zelfreflectie, werken aan de zaak, wrap up time, onverwachte ontmoetingen et cetera. Ik hoef niet vijf dagen in de week als een malle rond te rennen om mijn doelen te halen. Sterker nog, ik heb zoals eerder aangegeven tijd over om zes keer per week te sporten. Als je goed georganiseerd bent en je focust op de zaken die belangrijk zijn en je alleen bezig houdt met zaken waar je zelf goed in bent dan kun je op een werkdag ongelofelijk veel werk verzetten. Mijn wijze vader zei altijd: ‘’Cor, je kunt beter drie dingen goed doen dan vijf dingen half’’. Hoewel het een open deur is, is het toch voor veel mensen blijkbaar moeilijk invulling te geven aan deze prachtige open deur.

Heb je tijd of heeft de tijd jou? Ben jij de baas over de tijd of is de tijd de baas over jou? Heb jij de regie over de 24 uur die je iedere dag opnieuw beschikbaar hebt? Durf jij nee te zeggen als ja niet past in een gezonde agenda met voldoende zuurstof? Hoe efficiënt ga je met je tijd om? Heb je wel eens van `doing nothing time’ gehoord? In plaats van doing nothing time spreken zowel Jan Gerritsen en Jan-Henk Bouman die ik heb mogen interviewen voor mijn boek over functieloze tijd oftewel tijd die je per dag, week of maand besteedt, wel of niet ingeroosterd, aan zaken die niets met je functie te maken hebben.
Heb je al eens mogen ervaren hoe efficiënt het kan zijn om een bepaald tijdsblok helemaal niets te doen? Je zult ervaren dat het erg moeilijk is om niets te doen. Helemaal niets doen, is overigens nagenoeg onmogelijk want we kunnen ons brein simpelweg niet in de pauze stand zetten maar een bepaald tijdsblok los komen van je functie of werkzaamheden moet toch lukken. Als dit je niet lukt dan wens ik je partner en of gezin heel veel plezier als ze met je op vakantie mogen. Een paar uur per week ogenschijnlijk doelloos uit het raam staren of op een bankje in het park gaan zitten zonder aan je werk te denken kan je productiviteit en creativiteit een enorme boost geven.

Ik hoop oprecht dat je als ondernemer niet alleen de baas bent van je bedrijf maar ook van de aan- en uit knop van het met je werk bezig zijn. Als je dan ook nog regie krijgt over de 24 uur die je per dag tot je beschikking hebt dan ben je veel relaxter aan het ondernemen en ben je mogelijk ook een fijnere, gezelligere en meer toegankelijke werkgever voor je personeel.

Tot slot, het klinkt luguber maar alleen de doden hebben geen tijd. De levenden hebben zeeën van tijd zolang ze het leven hebben. Jij hebt het leven, dus leef en neem de tijd.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *