Kies je voor loslaten of stug vasthouden

13 december 2020

loslaten of stug doorgaan

Kies je voor loslaten of stug vasthouden? We hebben in 2020 veel los kunnen of moeten laten. Voor de één was het een willen en voor de ander een moeten. Gelukkig hebben velen die het eerst als een moeten zagen, het moeten ingewisseld voor willen. Dit jaar speelde Corona een grote en bepalende factor als het gaat om loslaten. Zowel persoonlijk als zakelijk hebben velen van ons moeten loslaten. Loslaten om niet vast te lopen of loslaten om iets anders vast te kunnen vastpakken. Sommigen hebben tijdig de regie gepakt en zijn gaan loslaten voordat de omstandigheden tot een abrupt loslaten zou dwingen.

Als vasthouden geen optie is, is loslaten geen keuze.

Door corona hebben we als ondernemer veel moeten loslaten. Misschien had je voor 2020 geweldige groei ambities of was je van plan je bedrijf met dikke winst te verkopen. Mogelijk stond je op het punt om een mega investering te doen waarmee je de concurrent in één klap weg kon vagen of op zijn minst een aantal jaren op achterstand kon zetten. Als je start als ondernemer, moet je bepaalde ‘zekerheden’ loslaten maar dat heb je er graag voor over als het jou droom is als ondernemend mens een business te starten. Velen van jullie hebben deze fase al jaren achter de rug en zitten of zaten in een heerlijke ondernemersflow. Je had de wind in de zeilen. Soms was het windkracht 3 of 4 en soms misschien zelfs stormachtig. Hoe dan ook, je ging vooruit en je bleef op koers tot Corona stevig aan de zeilen begon te knagen.
Misschien heb je het hoofd kunnen bieden aan disrupters die voor 2020 tot de markt waren toegetreden. Dit waren disrupters die actief werden op een specifieke markt of binnen een bepaalde branche. Een zichtbare ‘vijand’. Hoewel het zien belangrijk is, is het nog belangrijker om te begrijpen wat je ziet en hoe je moet acteren op wat je ziet. Wie weet ga ik hier binnenkort nog een artikel over schrijven.
Hoe dan ook, dit jaar kwam er een disrupter op de markt die we met z’n allen even niet aan zagen komen. Concreet heb ik het over Corona dat werkelijk alles op z’n kop heeft gezet. Corona kijkt niet naar markten, politiek et cetera. Nee, dit virus heeft werkelijk geen boodschap aan de mens. Misschien moeten we het wel het `loslaat virus’ noemen of kunnen we zo ver gaan door te zeggen dat het een soort `loslaat coach’ is?

Als ondernemer ben je voor je het weet een gevangene van je gedateerde succes. Concreet ben je krampachtig aan het vasthouden aan wat je hebt. Je wil wel loslaten maar dan mag dit niet ten koste gaan van je huidige succes of van je in het verleden behaalde succes. Soms lijkt het erop dat het gedrag van mensen en dus ook dat van ondernemers in beton gegoten is. Het is makkelijker met een fles Cola een vastzittende bout los te krijgen dan oude gedragspatronen los te weken.

Misschien moet ik eerst uitleggen wat ik versta onder loslaten. Loslaten is in mijn wereld niet iets uit je handen laten vallen. Los laten hoeft niet automatisch te betekenen dat je iets bij het grofvuil moet zetten. Dit neemt niet weg dat loslaten hier wel het voorportaal van kan zijn maar dit hoeft niet de automatische consequentie te zijn. Loslaten kan heel abrupt plaatsvinden maar het kan ook een proces zijn. Persoonlijk zit ik in een proces van loslaten en omarmen. Richting 2021 ga ik mijn business anders inrichten en ben ik de huidige marktbenadering aan het loslaten. Deze twee processen verlopen bij mij gelijktijdig en niet volgtijdelijk. Laat vooral los op een wijze die bij je past maar let wel een beetje op de parameters snelheid en timing.

Ben je nog happy in de business waarin je actief bent? Ook dit kan een loslaat moment zijn. Het zou zo maar kunnen zijn dat je eigenaar of directeur bent geworden van een familiebedrijf terwijl je daar diep in je hart helemaal niet op zat te wachten. Uit loyaliteit heb je `ja’ gezegd terwijl je hoofd en hart `nee’ zeiden. Kun je dit loslaten en gaan voor dat waar je hart echt van in de fik gaat of blijf je een gevangene? Ben je nog de ondernemer die je altijd diep van binnen bent geweest of ben je nu meer de manager van je bedrijf? Past deze rol bij je of kun je die beter loslaten en weer je rol als ondernemer pakken? Misschien moet je iemand in dienst nemen die hier wel gelukkig van wordt. Ben je eigenlijk klaar met je huidige markt benadering maar blijf je toch op de oude voet doorgaan omdat je bang bent voor de reactie van je klanten? Wil je coute que coute vast blijven houden aan dat waar je je comfortabel bij voelt?
Als jij er klaar mee bent dan zullen je klanten dit vroeg of laat voelen. Als je hier op wacht ben je te laat. Ik zeg altijd: “Happy people make happy business’’.  Ook dit is loslaten. Zeker in deze tijd van Corona zullen klanten en leveranciers het niet vreemd vinden als je je heroriënteert op je marktbenadering, portfolio et cetera. Wie weet, wordt jij wel de nieuwe trendsetter binnen jouw branche. Ondernemen is lef hebben en gecalculeerde risico’s durven nemen. Als je als ondernemer jezelf niet naar een ander level kunt stretchen dan kun je je afvragen hoe het zit met de houdbaarheidsdatum van je ondernemerschap.

Vaak hebben we externe factoren nodig om te beseffen dat we moeten loslaten (lees veranderen). Dit kan een bankcrisis zijn, wetgeving, ecologische ontwikkelingen, een economische crisis als gevolg van een pandemie, een drama in je persoonlijke leven et cetera. De mens is in zijn algemeenheid een lui en zekerheid zoekend zoogdier. Zolang de urgentie niet zichtbaar, voelbaar of meetbaar is, blijven we lekker zitten waar we zitten. Hebben we deze externe factoren nog steeds zo hard nodig als hoofd, hart en gut feeling in balance is? Is deze drie-eenheid bij jou in balans?

Als we in deze Corona tijd als een stel konijnen in de koplamp van het Corona virus blijven kijken dan raken we verblind en verliezen we onze heldere kijk op het leven en op business. Laat ik afsluiten met de quote die ook op de achterkant van mijn nieuwe boek “ondernemers zijn net mensen” staat.

Het pad naar succes ontstaat door erop te lopen en niet door ernaar te kijken.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *