Je kop boven het maaiveld uitsteken

14 juli 2021

Je kop boven het maaiveld uitsteken blog inspiredbycor

Als je carrière wil maken, moet je vooral je kop niet boven het spreekwoordelijke maaiveld uitsteken. Natuurlijk kun je besluiten dit wel doen. Tenminste, als je genoeg lef hebt. Maar wees je er dan wel van bewust dat er veel mensen in de rij staan om je kop er bij wijze van spreken af te hakken. Alles onder de noemer van iedereen is gelijk en niemand is bijzonder. Als je iets wil bereiken moet je vooral hard werken en simpelweg je best doen. Als je op school naar de docent luistert, thuis de instructies van je ouders opvolgt, en later op het werk naar je manager luistert dan is jouw weg naar succes een kwestie van tijd. Tenminste, als je bereid bent hard te werken en je best te doen. Zolang je onopvallend bijzonder bent, heeft de maatschappij er niet veel moeite mee. Maar hoe zit het met jou? Waar heb jij moeite mee?

Natuurlijk mag je in Nederland wel bijzonder zijn. Ook wij hebben onze helden, boegbeelden of iconen. Je vindt ze terug in de topsport, in medialand, ondernemersland et cetera. Wij Nederlanders bepalen natuurlijk wel hoe ver ze mogen gaan in hun denken en doen. Ze krijgen iets meer speelruimte dan de ‘’gewone’’ Nederlander maar ook weer niet bijzonder veel meer. Ook zij moeten zich uiteindelijk conformeren aan de norm die wij als maatschappij hebben gesteld. Je kop boven het maaiveld uitsteken staat toch gelijk aan kapsones hebben of vergis ik me?

Ik weet nog dat ik als klein ventje soldaatje speelde met mijn vriendjes. Dit deden we op een veld naast de nieuwbouwwijk waar we woonden. Als ik me niet vergis stond het gras, riet en onkruid zeker zo’n 70 à 80 centimeter hoog. Omdat ik als ventje van elf een lengte van één meter vijftig had, moest ik me kruipend voortbewegen om als soldaatje niet ontdekt te worden door mijn vriendjes. Één ding is me bijgebleven, ook al is het nu al meer dan veertig jaar geleden. Kruipen op je knieën door het gras of op je hurken blijven zitten om niet gezien te worden, is mega vermoeiend. Voor een kikker of voor een baby is dit misschien een vanzelfsprekende manier van voortbewegen maar de mens moet gewoon op z’n benen staan of lopen. Als klein ventje had ik al geen zin om te kruipen en dit is in de loop der jaren niet veranderd.

Ik steek mijn kop boven het maaiveld uit omdat dit simpelweg het minst vermoeiend is. Als jij als mens vindt dat je kruipend door het leven moet gaan dan moet je dit vooral doen. Misschien is het vak van stratenmaker dan wel wat voor je. Nee, ik kies ervoor om rechtop te staan en te lopen. Als ik sta, zie ik meer dan wanneer ik zit of kruip. Bovendien moet ik staan om te kunnen lopen. Waarom zou je jezelf verstoppen? Voor wie doe je dit? Het is onmogelijk om gezien te worden als je je kop niet boven het maaiveld uitsteekt. Iedereen mag zien wie je bent en wat je te bieden hebt. Spring je ook in de sloot als iedereen in de sloot springt? Ik denk het niet. Tenminste, ik hoop het niet voor je. Misschien moeten we het gras wel zo kort maaien dat iedereen gezien wordt.

Deze blog was ik al een tijdje van plan te schrijven. Sterker nog, een half jaar geleden heb ik al de foto gemaakt die ik bij deze blog wilde plaatsen. Door het boek ‘’BRAND ME!” van Helmi Geeve werd ik weer getriggerd om deze blog te schrijven. Personal branding is de rode draad door het boek van Helmi. Uiteraard ben ik trots dat ik naast twaalf andere boegbeelden ben geïnterviewd voor dit boek. Personal branding loopt ook als een rode draad door mijn leven. Personal branding is voor mij geen keuze maar een zijn. Dit boek is zeker een aanrader. Dit boek hoort thuis op ieder bureau, op iedere werktafel, van iedereen in Nederland en België die zichzelf een professional vindt en een vak uitoefent.

Als je iets wil bereiken, is het mooi als je hier hard voor wil werken. Daar is in principe niets mis mee. Maar ja, er zijn miljoenen mensen die hard hebben gewerkt in hun leven. Ze hebben zichzelf misschien wel letterlijk en figuurlijk dood gewerkt zonder maar één minuut van hun leven hun unieke ik met de wereld te hebben gedeeld. Hard werken en ondertussen vooral onder de radar blijven dat is de norm. Je weet dat de norm je onzichtbare vijand is die je kunt bestrijden en toch laat je de norm jouw leven regeren. Wat naast hard werken in mijn optiek nog belangrijker is, is het ontdekken van jouw unieke ik om die vervolgens te delen met de wereld.  Ontdek hoe bijzonder je bent. Deel jouw bijzondere ik met de wereld. Mensen gaan snoeihard aan op jouw unieke ik. Persoonlijk vind ik het respectloos naar de mensheid als jij geen serieuze inspanning verricht om te ontdekken wat jouw personal brand is.

Start vandaag met je kop boven het maaiveld uitsteken en er gaat een wereld voor je open. Boven het maaiveld is de horizon nagenoeg eindeloos, voel de vrijheid van jouw keuze om te gaan staan, geniet van het uitzicht en geniet van je zijn.

 

Iedereen is gelijk als mens maar bijzonder als persoon

Deel dit artikel

1 Reactie

  1. Inge

    Mooi geschreven Cor, inspirerend! Food for thought ?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *