Iedereen is een influencer

5 september 2021

Blog iedereen is een influencer www.inspiredbycor.nl

Ik weet niet wat voor gevoel jij hebt bij het woord influencer maar voor mij is het een enorm jeukwoord. Het woord werkt ook een beetje op mijn lachspieren. Als je in Nederland maar genoeg volgers hebt op je Instagram profiel of abonnees op je YouTube kanaal dan wordt je door de maatschappij uitgeroepen tot influencer. Ik denk dan `what the f*ck’ en `hoezo dan?’. Bepaalt het aantal volgers en kijkers of je invloed hebt of wordt jouw invloed bepaald door de content die je biedt?

Het zegt meer over de state of mind van de gemiddelde volger dan over de content creators. De content creators spelen ‘slim’ in op blinde consumptie van hun volgers. Ze spelen handig in op het Fear of Missing Out Syndroom. Natuurlijk zijn er iconen die social media en dan met name Instagram gebruiken om hun volgers te inspireren, motiveren en als doel hebben om de wereld een stukje mooier en beter te maken. Ik durf te stellen dat zij die zo in de wedstrijd staan geen influencer genoemd willen worden.

Nee, ik ben geen oude verzuurde man die het gebruik van social media even af wil branden. Dat zeker niet. Sterker nog, in mijn business maak ik ook dagelijks gebruik van LinkedIn, Facebook, Instagram et cetera. Ik heb er ook geen moeite mee dat er gasten zijn die er in geslaagd zijn om hun geld te verdienen als ‘influencer’ op Instagram of YouTube. Nee joh, dat zijn gewoon handige ondernemers of gasten met slimme adviseurs op de achtergrond. Ik gun iedereen zijn of haar business. Sterker nog, tot op zekere hoogte heb ik er respect voor dat ze dit voor elkaar krijgen.

Zoals ik al eerder aangaf, heb ik niets tegen social media en social selling. Er zijn veel bedrijven die het helemaal of voor een belangrijk deel moeten hebben van social selling. Hier is dus helemaal niets mis mee. Bij mij zit de jeuk, zoals ik al eerder aangaf, bij het woord `influencer’. De echte influencers in de wereld krijgen niet de credits die ze verdienen. Vaak zijn we ons niet eens bewust van onze belangrijkste influencers. Misschien is het niet sexy om ze die titel te geven. Ze zijn zich er vaak zelf niet eens van bewust van en als ze dit wel zijn dan lopen ze er zeker niet mee te koop. Ik durf te beweren dat jij net als alle ander lezers van deze blog mensen om je heen hebt of hebt gehad die grote invloed op jouw leven hebben of hebben gehad. Dit zijn de echte influencers of social impacters

Persoonlijk denk ik aan mijn 7 jaar geleden overleden vader, mijn vorig jaar overleden moeder, mijn 4 jaar geleden overleden zus en mijn andere zus die haar leven zo goed mogelijk probeert te leven met schizofrenie. Zij hebben mij meer beïnvloed dan menig ‘influencer’ op social media. Zij hebben mij geleerd om als onafhankelijk mens in de wereld te staan. Door hen hebben de commerciële ’influencers’ niet of nauwelijks invloed op mij als mens en als consument. Voor mij zijn de niet commerciële influencers oftewel inspiratoren veel belangrijker in mijn leven. Ik ben niet zo arrogant om te zeggen dat ik onaantastbaar ben voor beïnvloeding. Ik durf wel te zeggen dat ik redelijk grip heb op de knop die bepaalt of ik er wat mee doe, oftewel, of ik er aan toe geef.

Ik ben blij voor iedereen die gedurende de dag of de week blije momentjes kent door een shotje van zijn of haar influencer op social media. Van blije mensen word ik zelf ook alleen maar blij. Ieder mens bepaalt waar hij of zij blij van wordt en ieder mens bepaalt tot op zekere hoogte of hij zijn leven laat leiden door de genoemde shotjes maar geef alsjeblieft aandacht aan de mens die oprecht een influencer voor je is.

Kijk naar je huidige leven en bepaal dan voor jezelf wie jouw influencers zijn. Zijn dat je ouders, een overleden dierbare, je zoontje of dochtertje die met een lichamelijke of verstandelijke beperking is geboren? Misschien is het wel die docent op de lagere school die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan waar je nu staat als mens.

Zelf wil ik geen influencer genoemd worden. Wel wil ik mijn omgeving inspireren. Het is mijn persoonlijke drive om de mens te inspireren hun potentie te ontdekken en te benutten. De ene keer gebeurt dit door activiteiten waar ik goed geld mee verdien, maar ik heb ook activiteiten die ik tegen een aangepast tarief aanbied of soms zelfs geheel gratis.
De mensen die ik inspireer, zijn voor mij een bron van inspiratie. Echte inspiratie werkt namelijk twee kanten op. Eenzijdige inspiratie is voor mij een radio uitzending zonder interactie met de luisteraar.

Deze blog draag ik op aan mijn moeder omdat mijn moeder vorig jaar rond deze tijd op bijna 91 jarige leeftijd overleed. Lieve moeder, u was en bent samen met pa, Nel en Jeannette een groot influencer. Dank u wel hiervoor.

 

Ontdek of herontdek de influencer in jouw leven en leef.

Deel dit artikel

1 Reactie

 1. Pieter Moree

  Ha Cor,

  ik ben het niet altijd met je eens, maar dit stuk…ja, nu helemaal wel!
  Ik ken(de) al je genoemde dierbaren en weet dat je ze mist en dat ze jou geïnspireerd hebben.
  Ik word op mijn beurt geïnspireerd door mensen zoals jij, die eens een keer niet afgeven op hun ouderlijk huis, maar daar met waardering over durven te schrijven. Top!!

  “Misschien is het wel die docent op de lagere school die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan waar je nu staat als mens”.
  is dat voor jou soms de Snoo geweest? 🙂 🙂 🙂

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *