Oorlog zonder kogels

11 april 2020

Oorlog zonder kogels

Hoewel er nog steeds malloten rondlopen die de Corona crisis afdoen als een media hype kan toch niemand ontkennen dat er iets aan de hand is wat onze maatschappij behoorlijk ontwricht. Veel landen zijn op slot door een Lock down en de meeste economieën  in de geïndustrialiseerde landen zijn nagenoeg tot stilstand gekomen. De gezondheidszorg in de getroffen landen piepen en kraken en moeten alle zeilen bijzetten om kwalitatieve zorg te kunnen blijven geven en er ondertussen zelf niet aan onder door te gaan. Als je de beelden ziet van IC afdelingen in gebieden die het zwaarst getroffen zijn dan zou je in eerste instantie denken dat er een oorlog gaande is of dat we vrij recent getroffen zijn door een natuurramp of terroristische aanslag. Ik heb al vaker het woord oorlogsgeneeskunde voorbij horen komen.

Normaal gesproken weten de generaals en wereld leiders wat ze moeten doen bij een oorlogsdreiging. Ze hebben enorme legers achter de hand waarmee ze potentiele dreiging het hoofd kunnen bieden. Als er dan een ‘’vijand” is die het waagt om het land aan te vallen dan hebben ze een leger dat als een geoliede machine het gevaar te lijf kan gaan. Maar ja, in deze tijd heb je weinig aan geavanceerde satellieten, verkenningsvliegtuigen en radar om zicht te krijgen op de ultra kleine soldaat die mister Corona heet. Ik denk dat er geen wereld macht zoveel manschappen op de been kan krijgen die gelijk staan aan het aantal Corona soldaten.

De leiders die doorgaans zo’n grote mond hebben, staan nu redelijk in hun hemd. Dit virus is in staat om de goed getrainde soldaten in hun kazernes te houden omdat ze bang zijn hun eigen volk te besmetten of zelf besmet te raken. Deze crisis maakt eens te meer duidelijk dat we niet zo geweldig zijn als we zelf denken. Volgens mij heeft de mensheid het nog nooit gewonnen van de natuur. Kunnen wij met onze machtige legers en met onze grote mond een aardbeving, tsunami of pandemie voorkomen of bestrijden? We hebben de meest machtige supercomputers die in no time het rekenwerk kunnen doen waar wij als mens mogelijk jaren mee bezig zouden zijn. Maar ook deze computers maken weinig kans tegen het onzichtbare leger zonder kogels. Natuurlijk kunnen deze super snelle computers ingezet worden bij het doorrekenen van onderzoeksresultaten die moeten leiden naar een vaccin en medicijn maar dan nog moeten de leiders in de wereld nu beslissingen nemen om hun bevolking te beschermen en de crisis te beheersen.

In deze tijd zal het kaf van het koren gescheiden worden als het gaat om leiderschap. De echte leiders zullen opstaan en de blaaskaken zonder inhoud en echt leiderschap zullen door de mand vallen. Hoewel ik persoonlijk al jaren geen keuze kan maken uit de voor mij kleurloze politieke opties vind ik dat ons kabinet, met Rutte aan het roer, de crisis naar behoren aanpakt. Natuurlijk maken ze fouten maar wie maakt er geen fouten? De grootste fout die je kunt maken, is door lekker vanuit de zijlijn commentaar te leveren zonder zelf je handen uit de mouwen te steken.

Tot slot wil ik de echte frontlinie soldaten in de ziekenhuizen die zich dag en nacht uit de naad werken om levens te redden bedanken. In het voetbal duurt de finale van een Champions League wedstrijd inclusief verlenging maximaal 150 minuten. Voor onze soldaten in de zorg duurt hun finale al weken zonder dat ze weten hoeveel verlengingen er nog zullen komen. Dus leiders in de wereld wees nederig en besef dat gezondheid het hoogste goed is en gezondheid kun je niet met een leger of stoere taal afdwingen.

Deel dit artikel

1 Reactie

  1. Jeremie de Waal

    In deze tijd beseffen we dat we geen reet voorstellen als we het relateren aan de kracht van de natuur. De wapenindustrie en de wereldleiders staan in hun hemd. Hopelijk krijgen we een stukje nederigheid terug in de samenleving.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *