POWER VROUWEN IN BUSINESS

6 juni 2019

Powervrouwen in Business

Op 11 maart publiceerde ik een blog met de titel “POWERVROUWEN MET BALLEN”’.  In deze tweede blog over powervrouwen zal ik het niet hebben over ballen. Nu moet ik zeggen dat ik naar aanleiding van deze blog heel wat interessante discussie heb gehad met zowel mannen als vrouwen over het onderwerp powervrouwen  Sommige mannen vroegen zich af waarom ik als man over powervrouwen schrijft. Meestal antwoorde ik in de trant van “dit doe ik in een poging om de oogkleppen of belemmerende overtuigingen bij zowel mannen als vrouwen weg te nemen”.  Want je kent hem wel “It takes two to tango

In mijn vorige blog had ik het erover dat vrouwen vanuit hun eigen kracht als vrouw en als kennisdrager hun top moeten bereiken. Dus ze moeten niet het gedrag van de succesvolle collega of leidinggevende man kopiëren of het pad kiezen die andere voor ze bedacht hebben. Nee, bereik jouw top zonder je authentieke ik te verloochenen. Als je dat wel doet, dan behaal je misschien wel de top en ben je misschien ook succesvol maar het is dan de vraag of het jouw succes is of dat het gaat om het succes van een ander. Een laag dieper zou je jezelf de vraag kunnen stellen of het om authentiek succes gaat of dat het puur armoede is omdat jij zelf niet de regie hebt over de houdbaarheidsdatum van jouw succes. Misschien is het wel eens goed om op een rustig moment een poging te doen om jouw definitie van succes te definiëren waarbij jezelf beloof niet direct aan een dikke bankrekening te denken. De opdracht klinkt misschien vrij eenvoudig maar de uitvoering is verre van dat. Het formuleren van jouw definitie van succes is geen overbodige luxe als jij als vrouw jouw top wil bereiken. Als jij niet weet wat de parameters zijn om jouw succes lees top te bereiken dan kom je niet verder dan een laten we kijken waar het schip strand doelstelling.

In de gesprekken die ik had het met zowel mannen als vrouwen naar aanleiding van mijn vorige blog over dit onderwerk kreeg ik ook regelmatig te horen dat er simpelweg te weinig vrouwen zijn om de top posities te bekleden. Uiteraard ben ik het hier niet mee eens maar daar kom ik later in deze blog op terug. Laten we het eerst eens hebben helder krijgen wat we bedoelen met de top. Net zoals er geen universele definitie van succes is zo is er ook geen universele definitie van de top.

De maatschappij denkt bij top functies vaak aan de functie van CEO, CFO of member of the board bij een Multinational of Corporate Organisatie. De vraag is relevant of de powervrouwen in Nederland er ook zo over denken. Natuurlijk zijn er vrouwen dit niveau ambiëren maar er zijn genoeg vrouwen die een andere top in gedachte hebben want lid zijn van een MT of directie binnen het MKB kan net zo goed een top functie zijn. Alles valt en staat met jouw definitie van een top functie. Als jij op basis van jouw kennis en jouw authentieke ik jouw top bereik waarbij je iedere ochtend jezelf in de spiegel durft aan te kijken dan pas kan je een bijdrage leveren waar zowel de top als de lagen eronder wat aan hebben. Want alleen op deze wijze ben je complementair in plaats van uitwisselbaar en kan jij vanuit jouw authentieke ik en met jouw female power het verschil maken.

Ga voor jouw top vanuit jouw drive om jouw volledige potentie te willen benutten en jouw drive om het verschil te kunnen maken zonder dat je full time op de toppen van je kunnen moet presteren om je functie te kunnen behouden. Kies vanuit passie om de wereld te laten zien wat je in huis hebt en niet puur en alleen vanuit de drang naar maatschappelijke status die gekoppeld is aan een functie titel. Op nog meer titel fetisjisten zit de wereld echt niet te wachten. Als jij impact maakt als powervrouw en kennisdrager doordat jij het verschil maakt vanuit jouw authentieke ik dan maak je niet alleen indruk maar inspireer je ook je omgeving en ben je een rolmodel voor velen vrouwen die nog niet deze stap hebben gezet.

De vraag blijft staan of er voldoende vrouwen zijn om de top functie te kunnen bekleden. Mijn antwoord is ja en nee.  Ja omdat er relatief weinig mensen zijn die in staat zijn om de top functies, die de maatschappij als topfunctie ziet, te bekleden waarbij ze ook nog het verschil kunnen maken. Ik heb bewust gekozen voor de formulering weinig mensen want zowel binnen de mannen- als de vrouwen populatie is de spoeling relatief dun. Eerder heb ik de vraag met een ja en nee beantwoord dus mijn toelichting op de nee heeft u nog van mij te goed. Nee, er zijn niet te weinig topvrouwen of powervrouwen als we het begrip topfunctie anders definiëren. Wat voor de ene vrouw een top functie is daar haal de ander zijn neus voor op en visa versa. We zijn veel te verkrampt en te gefocust op de, volgens de maatschappelijke norm, relatief dun bezaaide topfuncties.

Laten de spaarzame vrouwen die nu in de board zitten een keer hun nek uitsteken bij het aanstellen van vrouwen in de board want die topvrouwen die ze zoeken zijn er. Je moet ze alleen willen zien en de vrouwen moeten zorgen dat ze gezien worden. Dus show up en pak je podium. De vrouwen op hun beurt moeten ook offers willen brengen want een topfunctie is ook topsport en mensen die een beetje weten hoe topsport werkt weten dat je in de top bereid moet zijn om offers te brengen.

Deel dit artikel

1 Reactie

  1. Saskia

    Ik ben het helemaal met je eens Cor. Beiden kanten van het spectrum moeten naar elkaar toe bewegen en tot actie willen en durven overgaan. Aan beiden kanten zit angst. Angst voor het onbekende en angst voor eventueel toekomstig falen. De weg naar het doel is vaak al één grote leerschool dus ook als je je doel niet bereikt dan nog is je leven verrijkt met nieuwe ervaringen. Tegen andere vrouwen zeg ik altijd dat ze zichtbaar moeten zijn en blijven. Tot slot deel met je omgeving waar je heen wil want als niemand weet wat jouw ambitie is dan kan ook niemand je steunen in jouw ambitie.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *