Think the Unthinkable in business!

13 maart 2021

Think the Unthinkable inspiredbycor blog

Think the Unthinkable in business! Is dit bij jou van toepassing? We leven in een land van smal denkers, vast denkers en hokjes denkers. We leven in een land van ”doe maar gewoon dan doe je gek genoeg”. We leven in een land waar veel mensen lijden aan het nivelleer syndroom. We zijn kampioen in het consolideren. Zeker als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt, moet je geen gekke dingen meer doen. Stel je voor dat je op je vijftigste start om met de titel van deze blog aan de slag te gaan. Als jij de moed hebt om je los te maken van de safe modus in business en in de maatschappij dan zijn er vast lieden in jouw omgeving die stevig aan de handrem trekken. Dus, hoe onafhankelijk sta jij in het leven? Hoe cool zou het zijn als jij na het lezen van dit stuk wat groter of losser gaat denken? Laten we de vaste patronen loslaten, modificeren of bij het grofvuil zetten.

Zit je in een klein kanarie kooitje met weinig bewegingsvrijheid, heb je de luxe dat je tot op zekere hoogte je vleugels kan spreiden in een ruim opgezette volière of vlieg je vrij rond en bepaal je zelf of je vliegt en hoe je vliegt? In de lucht heb je een ruimere horizon dan op de grond.

Te pas en te onpas wordt de quote: ‘’ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan’’ van stal gehaald. Ik heb deze quote van Pipi Langkous geüpgrade naar versie 2.0. Ik zeg vaak: “ik heb het nooit gedaan dus ik kan het’’.  Het verschil tussen Pipi en de meesten van ons is dat zij van denken naar doen durfde te gaan. Dus ga doen wat je wil doen ook al heb je het nooit gedaan. Hoe zit het met jouw punt op de horizon? Hoe ver staat deze punt van het hier en nu en hoe ver durf jij je te stretchen?

We laten ons vaak beperken door interne- en externe droomdieven die we het stuurwiel en gaspedaal van ons leven laten bedienen. Niemand in de wereld kan jou tegenhouden om het ondenkbare te bedenken en tot uitvoer te brengen. Niemand in de wereld kan jou tegenhouden in wat jij wil bereiken in het leven. Men kan alleen de regie over jouw leven pakken als jij de ruimte daartoe biedt. Dit is niet iets waar alleen ondernemers of mensen in loondienst mee te maken kunnen krijgen. Ondernemers en werknemers lijken meer op elkaar dan ze toe zouden willen geven. Als je mijn boek ‘’ondernemers zijn net mensen’’ hebt gelezen, dan begrijp je mijn punt.

Wat houd je tegen om groot te denken? Wat houd je tegen om voorbij het puntje op de horizon te kijken? Is het angst?  Is het gebrek aan nieuwsgierigheid? Is het gebrek aan ambitie? Zit je vast in de exploiteer modus waardoor het exploreren uit beeld is geraakt?
Exploiteren zonder te exploreren staat gelijk aan jezelf op termijn elimineren in busines. Ondernemers die alleen exploiteren, blijven hangen in de punt als ze hun punt op de horizon bereikt hebben. Als ze het al bereiken. Ondernemers die verder gaan dan de punt op de horizon zijn de ondernemers die het verschil maken. Zij hebben geen last van het eindstation denken. Zij weten acterend vanuit het hier en nu de big next step in de toekomst te visualiseren. Zij laten zich niet belemmeren, door droomdieven, belemmerende overtuigingen, financiële omstandigheden, wetgeving et cetera.

Wat is jouw meest ambitieuze plan als ondernemer of als medewerker in loondienst? Schrijf dit plan in maximaal 2 à 3 zinnen op papier en stop dit velletje in een enveloppe en leg deze vervolgens naast je bed. De volgende morgen pak je bij het opstaan deze enveloppe en loop er mee naar de plek in huis waar je je ontbijt nuttigt. Neem de tijd voor je ontbijt. Tijdens het ontbijt herformuleer je de ambitie van de dag ervoor maar ga nu een stap verder in je ambitie niveau. Herhaal deze oefening iedere ochtend tot je bij versie 5 zit van jouw plan. Bij iedere stap ga je verder in je ambitie niveau waarbij de titel van deze blog in je hoofd rondvliegt als die vrije vogel die bepaalt of hij vliegt en hoe hij vliegt.

Stel je voor dat iedere stap staat voor een jaar in business. Deze stappen over 5 jaar heb je in 5 dagen tijdens het nuttigen van je ontbijt op papier gezet. Eten moet je toch en schrijven is een mooie warming up voor je werkdag en als collateral advantage heb je je ambitie voor de komende 5 jaar op papier gezet. Daar kan geen RTL ontbijt programma tegenop.

Nu ga je nog een stap verder. Op de enveloppe waar versie 5 van je plan in zit, zet je met grote letters ‘mission accomplished!’ met daaronder een datum over exact 365 dagen. Als je in staat bent om groot te denken dan moet je ook in staat zijn de executie in lijn hiermee uit te voeren.

Tot slot is het belangrijk te beseffen dat er geen uniforme definitie van groot denken is. Wat voor de één groot is, is voor de ander klein en visa versa. Het gaat erom dat je jezelf maximaal durft te stretchen. Hoe ver kan en durf je je eigen voorstellingsvermogen te tarten of te stretchen en hierop te acteren? Het maakt hierbij niet uit of je eigenaar bent van een snackbar of van een IT bedrijf. Mac Donald is ook met één zaak begonnen. Stretchen is stretchen.


Thinking the unthinkable is magic.

 

 

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *